Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi LREM hafta sonu yapılan yerel seçimlerde yüzde 10’luk barajı ucu ucuna geçti. Aşırı sağcı Le Pen’in partisi RN de ciddi oy kaybederken sol partiler oylarını artırdı.

Sol umut güçlendi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa'da pazar günü yapılan yerel seçimlerde sol partiler oylarını artırırken aşırı sağcı parti ile iktidar partisi güç kaybetti. 20 Haziran'da düzenlenen il ve bölge meclis seçimlerinin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) ile Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İlerleyen Cumhuriyet Partisi (LREM) ciddi oranda oy yitirdi. LREM'in adayları ülkenin hiçbir bölgesinde seçimin ilk turunu önde bitiremedi. Merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR) ülke genelinde yüzde 28.7 oy alarak seçimin ilk turunu önde tamamlayan parti oldu. Le Pen’in liderliğindeki aşırı sağcı RN yüzde 19.4 ile seçimi ikinci bitirdi. Merkez sol Sosyalist Parti (PS) yüzde 15.6, Yeşiller Partisi (EELV) yüzde 12.9 ve LREM yüzde 10.4 oy aldı. LREM'in sadece yüzde 10'dan biraz fazla oyla barajı kıl payı geçerek, yüzde 13 oy alan Yeşiller'in bile arkasında kalması seçimin en çok tartışılan sonuçlarından biri oldu. Aşırı sağcı Ulusal Birlik oyların yüzde 19'unu alıp, muhafazakâr Cumhuriyetçiler'in ardından ikinci sırada yer alsa da, bir önceki seçimlere göre oy oranında büyük düşüş yaşadı.

OYLAMADA KARMAŞA

Seçimlerde usulsüzlük suçlamaları da gündeme geldi. Marsilya'da bir seçim merkezinin yeteri kadar görevlisi olmadığı gerekçesiyle açılmadığı, nüfusunun yaklaşık 2 binin olduğu Cousolre'daki seçim merkezinde yeterli sayıda oy pusulasının bulunmadığı ortaya çıktı. Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) lideri Jean Luc Melenchon, ilk turda yaşanan bazı sorunlar nedeniyle bu seçimin düzenlendiği şartlar hakkında soruşturma açılması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçiler'in lideri Christian Jacob ise katıldığı bir programda, seçimin organizasyonu ile ilgili olarak hükümeti eleştirerek, "Böyle bir karmaşa daha önce hiç yaşanmadı" açıklaması yaptı.

SEÇİME DÜŞÜK KATILIM

Rekor seviyede düşük katılımın kaydedildiği seçimlerde, seçmenin yalnızca yüzde 34'ünün sandığa gittiği belirtildi. Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler, koronavirüs salgını nedeniyle üç ay ertelenmişti. Salgından ağır etkilenen ülkelerden biri olan Fransa'da yaşanan sağlık krizi ve bunun sonuçlarının da seçimlere olan ilginin düşmesine neden olduğu tahmin ediliyor. Daha önce Fransa'da bir seçimdeki en düşük katılım, 2010 yılında halkın yüzde 46,3'ünün oy kullandığı 2010 yerel seçimlerinde yaşanmıştı.

İKİNCİ TUR HAFTAYA

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yaptığı açıklamada seçimlere katılımın düşük olmasının endişe verici olduğunu kaydetti. Seçimlerin, Macron'un partisi LREM için "bir tür başarısızlık" olduğunu söyleyen Darmanin, "Demokrasi, bazen seçimleri kaybetmek anlamına gelir" açıklaması yaptı. LREM milletvekili Aurore Bergé ise aldıkları sonucu "suratlarına atılmış bir tokat" olarak nitelendirdi. Bu seçimler gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde düzenlenen en son seçim olarak öne çıkıyor. Yerel seçimlerin ikinci turu 27 Haziran'da düzenlenecek. Bu seçimlere yüzde 10'un üzerinde oy alan partiler katılacak.

***

Sol ile Yeşiller’in ortak adayı kazandı

Fransa’da yerel seçimlerde sol partiler yaklaşık yüzde 16’lık bir oy oranına ulaştı. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Avrupa Ekolojisi - Yeşiller (EELV), Fransız Komünist Partisi (PCF), Sosyalist Parti (PS) ve birçok örgütün farklı bölgelerde gösterdiği adaylar arasında zafer elde edenlerden biri Yeşiller Partisi üyesi Karima Delli oldu. Hauts-de-France bölgesinde Yeşiller-sol ittifakının ortak adayı olan Delli, ikinci tur seçimlere katılma hakkı elde etti. Avrupa Parlamentosu üyesi olan ve LGBTİ+ hakları konusunda Avrupa Parlamentosu’nda Intergroup içerisinde çalışmalar yürüten Delli, adaylığına ilişkin “Sağ ve aşırı sağın seçimleri kazandığı bir ölümcül senaryoyu istemiyoruz ve bu nedenle harekete geçiyoruz” açıklaması yapmıştı.