İskandinav ülkelerinin “paylaşıldıkça artan” bir komşu sevgisi var. Norveç, İsveç ve Danimarka, zorlamayla da olsa ortak bir dil birlikteliğinde buluşuyor, herkes kendi dilini konuşurken bile birbirleriyle anlaşabiliyorlar. İsveç’in kuzey sınırından komşusu Finlandiya bu dil ortaklığına girmiyor olsa da tarihi birliktelik Finlandiya’yı sağlam bir komşu yapıyor. Dünya küçülüyor, ticaret kolaylaşıyor ama İskandinavların “paralar komşuya gitsin” anlayışı değişmiyor. Çin’e imal ettirilen onca tüketim maddesi, “Finlandiya markası” diye alıcıyı kendine çekiyor. Bu satın alma durumu siyaset için de geçerli. Komşunun sadece yarattığı marka değil, politikası da sirayet ediyor. 19 Nisan Pazar günü Finlandiya’da bir genel seçim oldu. Komşu hakkından, hatırından, Finlandiya Meclisi’ne bu son seçimlerde İsveç Halk Partisi’nin 9 milletvekili seçildi. İsveç’te Finli, Finlandiya’da da İsveçli bir nüfus yaşıyor. Finlandiya’nın bir bölümünde İsveççe resmi dil olarak da tanınıyor. Böyle bir yakınlık da İsveç Halk Partisi’ni Meclis’e taşıyor.

Finlandiya’daki 2015 seçim sonuçlarında, adında İsveç olan bir partinin Meclis’e vekil sokması bir ilk değil. Bu seçimde yaşanan ilkin ismi Ozan Yanar oldu. Türkiye kökenli Yanar, Finlandiya Meclisi’ne ilk kez giren göçmen kökenli iki kişiden biri olmayı başardı. 27 yaşındaki Ozan Yanar, Helsinki Üniversitesi’nde Ekonomi dalında mastır eğitimi görüyor. Çevre Partisi’nden milletvekili seçilen Yanar, Finlandiya’ya 14 yaşında gelmiş. Sıkı bir Beşiktaş taraftarı ve feminist. Milletvekilliği öncesi partinin gençlik kolları başkanlığını yürüten Ozan Yanar kendisi için politikaya giden yolu şöyle anlatıyor: “Kuzey Avrupa ülkelerindeki sosyal devlet anlayışına oldukça saygı duyuyorum ve destekliyorum. Bu görüşümde özellikle, Türkiye’de yaşadığım dönemde deneyimlediğim eşitsiz toplum yapısı etkili olmuştur ve Finlandiya’daki toplum ve devlet yapısının Türkiye’den daha eşitlikçi temeller üzerine kurulduğunu düşünmekteyim. Finlandiya’daki bedava ve yüksek kaliteli eğitimin yanı sıra, sosyal eşitliğe ve güvenli toplum yapısına minnettarım. Bu sosyal devlet yapısını geliştirmek amacıyla, Finlandiya meclis seçimlerine adaylığımı koymuş bulunmaktayım.”

Finlandiya’daki son seçimlerde bir de Afganistan kökenli bir göçmen aday milletvekili olarak seçildi. Seçimin bir diğer sürprizini ise ırkçılar yaptı. Gerçek Finlandiyalılar Partisi, 38 milletvekiliyle Meclis’te temsil sayısı ikinci büyük parti oldu. Sağ blokta yer alan Merkez Parti’nin birinci parti olduğu son seçimlerde bu partinin bir hükümet kurması bekleniyor. Finlandiya genel seçimleri, İsveç basınında ırkçı partinin yakaladığı bu çıkışla görüldü. Geçen sonbaharda İsveç’te yapılan seçimlerde Parlamento’nun üçüncü büyük partisi, ırkçı parti İsveç Demokratları olmuştu. Irkçı partinin bu yükselişi seçim sonrası tartışmalarda “İsveç’in ırkçılarının çok ırkçı olmamasına” dayandırılıp kurtarılmaya çalışıldı. Finlandiya’daki son seçim sonuçları ise nerdeyse sevinçle duyuruldu.

İsveç, iktidarda ırkçılara söz hakkı bırakmamak için sekiz aydır, sağcıların desteklediği bir sol azınlık hükümetiyle yola devam ediyor. Sosyal Demokrat Parti ve Çevre Partisi’nin bu azınlık hükümeti, sekiz ay sonra ilk kez gerçekten hükmetmeye başladı. Önceki hafta hükümet bahar bütçesini Parlamento’dan geçirdi. Daha önceki bütçe görüşmelerinde ırkçı parti İsveç Demokratları, sol azınlık hükümetini düşürmek için sağ bloğun gölge bütçesine oy vermiş, bu gelişme üzerine Başbakan Stefan Löfven, İsveç’in erken seçime gideceğini duyurmuştu.

Adına Aralık Sözleşmesi denilen bir ara yolla, sol hükümet, sağ kanattaki dört partiyle anlaştı. Sağın bütçesiyle bir süre yola devam eden sol hükümet, şimdi yine sağcıların desteğiyle kendi ekonomik politikalarını götürebileceği bütçesi için onay aldı. Bu bütçeyle 2015’in kalan kısmı için 8 milyar kron çeşitli reformlar için ayrıldı. Hükümet, seçim vaatlerine odaklandı. Vergi paralarının gideceği ilk başlık ise eğitim. İsveç’in solcuları şimdi daha da iyi bir temel eğitim için çalışacak.