Tunus’ta halkın dörtte üçünün sandık başına gitmeyerek protesto ettiği yeni anayasa taslağının kabul edilmesinin ardından solcular birlik çağrısı yaptı.

Solda birlik çağrısı
Tunus solu, yeni anayasaya karşı sokakta. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Tunus'ta birçok partinin boykot ettiği ve seçmenlerin çoğunun katılmadığı referandum sonucu Cumhurbaşkanı Kays Said’in yönetimini güçlendireceği yeni anayasa kabul edilirken sol, demokrasi için birlik çağrıları yaptı. 25 Temmuz’daki referandumu darbe olarak niteleyen sol partiler, Said’i istifaya çağırdı.

SAİD’E İSTİFA ÇAĞRISI

Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden yapılan ortak açıklamada, “Cumhurbaşkanı Said’in projesi olan yeni anayasa referandumu başarısız oldu. Bu yüzden bir an önce istifa etmeli ve erken seçim düzenlenmesine izin vermeli” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Said, darbe anayasasını halka kabul ettiremedi, ağır bir şekilde başarısız oldu. Seçim Kurulu’nun çalışmalarındaki başarısızlığını, seçmenin sandıkta oy kullanmada isteksizliğini, açıklanan rakamların tarafsız ve bağımsız olmadığını yerli ve yabancı gözlemciler de fark etti” denildi.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki de, sosyal medya hesabından paylaştığı referandum değerlendirmesinde, Said’in meşruiyetini kaybettiğini, kendisine istifa etmekten başka bir yol kalmadığını söyledi.

25 TEMMUZ DARBESİ

Tunus İşçi Partisi Genel Sekreteri İşçi Partisi Genel Sekreteri Hamma el-Hemmami de referanduma ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Kays Said'in 25 Temmuz darbesini meşrulaştırmak ve ülkeye eski düzeni geri getirmek için düzenlediği yeni anayasa referandum saçmalığının son perdesi pazartesi oynandı. Kays Said, yeni anayasa ile Tunus halkının kanlarıyla ve fedakârlıklarıyla elde ettiği demokratik kazanımları baltalayacak yetkiler ile makamını donatmak istiyor.”

Said’i istifaya çağıran Hemmami, “Bir sonraki aşamada Cumhurbaşkanı istifasını sunmazsa, ekonomik ve mali krizin daha da kötüleşeceği ülkede, emekçi ve yoksul sınıfın bedelini ödeyeceği siyasi ve sosyal çalkantı dönemi başlayacak” diye konuştu.

KABUL ETMİYORUZ

Özgür Anayasa Partisi Lideri Abir Musi ise, referandumun ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’i “kişisel siyasi projelerini dayatmak için kamu parasını boşa harcamakla” suçladı.

Referandum sonuçlarının hukukun üstünlüğü ilkelerini ihlalde rekorlar kırdığını belirten Musi, “Said, yeni anayasa taslağını tek başına hazırladı ve referanduma sundu, gelecek dönemde bu dayatmalara direnmekten çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

SONUÇLAR AÇIKLANDI

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, kayıtlı seçmenin sadece yüzde 30,5’inin katıldığı 25 Temmuz'daki referandumda yüzde 94,6 “evet” oyuyla yeni anayasa taslağının kabul edildiğini duyurdu.