ÖDP Eşbaşkanı Bilge Seçkin Çetinkaya Yunanistan’da SYRIZA’nın anketlerde birinci parti haline gelmesinin umut yarattığını anlattı

Solda iktidar heyecanı

ONUR EREM @onurerem

ÖDP Eşbaşkanı Bilge Seçkin Çetinkaya hafta sonu Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Avrupa Sol Partisi (ASP) yönetim kurulu toplantısından izlenimlerini BirGün’e anlattı. “ASP toplumsal ve ekolojik yeniden yapılandırma ile Avrupa’yı krizden çıkarmayı hedefliyor” diyen Çetinkaya ASP üyelerinin ülkelerinde güçlenmesinin partiyi etkilediğini söyledi: “Bu yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri ile ASP’nin meclisteki sandalye sayısı arttı. İspanya’daki Podemos’un oylarının sürekli artması, Yunanistan’da SYRIZA’nın anketlerde birinci sıraya yükselmesi Avrupa için sol bir gelecek inşa etme heyecanı yaratıyor. SYRIZA iktidara gelirse yaratacağı sol yönetim bütün kıta için bir ilham olabilir.”

TÜRKİYE'DE KONFERANS 
Avrupa Sol Partisi’nin Türkiye’de uygulanan agresif ekonomik büyüme politikalarını kabul edilemez bulduğunu, her sektörde artan iş cinayetleri ve çevre yıkımının sorumlusunun da bu politikalar olduğunu söyleyen Bilge Seçkin Çetinkaya ASP’nin Akdeniz Konferansı’nı Şubat 2015’te İstanbul’da düzenlemeye karar verdiğini açıkladı. ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Partnerliği (TTIP) anlaşmasına karşı oluşan Avrupa Yurttaş İnsiyatifi’nin artık bir örgütlülük haline geldiğini anlatan Çetinkaya, ASP’nin bu örgüte kitlesel bir destek vermeyi kararlaştırdığını söyledi.

***

Kobane’ye odaklanacaklar

Bilge Seçkin Çetinkaya, Kobane ve Türkiye’deki göçmenlerin ASP için önemli bir alan olduğunu söylüyor. ASP Kürt hareketinin Kobane’de uyguladığı demokratik özerkliğin Kürt ulusunun meşru bir hakkı olduğunu belirtiyor. Çetinkaya, “Türkiye’ye gelen ASP üyeleri göçmenlerinin ne kadar kötü şartlarda yaşamak zorunda bırakıldığını, AKP’nin kendilerine yalan söylediğini fark ettiler. Biz de ÖDP olarak bölgedeki durumu ASP’ye raporladık” diye konuştu.