Fransa’nın yeni şekillenen ittifakı NUPES, seçmeni heyecanlandırdı ve Fransız solu için yeni bir yön çizdi. NUPES ittifakı, birçok insan tarafından uzun ömürlü bir sol ittifakın başlangıcı olarak görülüyor. İttifak, 12-19 Haziran’daki parlamento seçiminde mümkün olduğunca fazla sandalye kazanmaya ve Macron’u koalisyon kurmaya zorlayacak. NUPES ittifakı, yeni dönem için seçmeni sandığa çağırıyor.

Solda yeni ittifak şekilleniyor
Fotoğraf: AA

Harrison STETLER

Aurelien, tekrar doğru yolu buldun diye bir espri duyuldu, “Zaten hiç şüphem yoktu.” Bu sözleri sarf eden kişi, Fransız parlamento üyesi Aurelien Tache’yi kürsüye davet ediyordu. Tache, 21 Mayıs günü Paris’in banliyölerinde yapılan bu etkinlik ile birlikte seçim kampanyasını resmen başlatmış oldu.

Tache, Parlamentoya ilk defa ‘merkez aday’ Emmanuel Macron’un listesinden giren genç siyasetçilerdendi. Mayıs 2020’de Macron ittifakını terk etti ve mecliste küçük bir grup kuran ‘eski-Macroncular’ arasına katıldı. Şimdi 38 yaşına gelen Tache, seçim posterinde Jean-Luc Melenchon ile birlikte görülüyor.

Fransa’nın yeni şekillenen ittifakı NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Popüler Birlik), bu tür ittifakları tekrar mümkün kıldı. Fransa’nın ilerici kuvvetlerini bir araya getiren NUPES, Melenchon’un partisi ile Yeşiller, Fransız Komünist Partisi ve Sosyalistlerin müzakere masasına oturması neticesinde şekillendi.

SOLDA İLK ADIMLAR ATILDI

Mutabakat sayesinde partiler bu ay yapılacak parlamento seçimleri için yürüyen yarışa ortak adaylarla giriyorlar. 2008 yılında sosyalistler ile yollarını ayıran Melenchon’un yarattığı taban üzerine inşa edilen NUPES ittifakı, birçok insan tarafından uzun ömürlü bir sol ittifakın başlangıcı olarak görülüyor.

Tache, “Sol nihayet birleşiyor, Fransa bunu son 25 yıldır başaramamıştı” diyor. “Birbirimizle konuşmayı bırakmış, hatta birbirimizden nefret etmeye başlamıştık. Tekrar bir araya gelmiş olmamız tarihi önem taşıyor.”

NUPES’in ilk hedefi Macron’un ikinci iktidarında yürütmeyi dilediği politikalara engel olmak. Bunu başarmak için 12 ve 19 Haziran günleri yapılacak parlamento seçimlerinde mümkün olduğunca fazla sandalye kazanmaya çalışacak ve Macron’u koalisyon kurmaya zorlamaya çalışacaklar.

ÖFKEYİ KANALİZE ETMELİYİZ

İttifak ortaklarından Aurelie Trouve “Çoğunluğa girip hükümette yer alabileceğimizi düşünüyoruz” diyor. “Ülkede gerçek bir öfke var. Bu öfkeyi demokratik ve ekolojik yöne kanalize etmeliyiz.”

Asıl soru, Macron’a yönelik derin seçmen güvensizliğinin haziran seçimlerinde sandığa katılımın artmasını sağlayıp sağlamayacağı. Fransa’da seçmenin sandığa katılımı yıllardır düşüş eğiliminde. NUPES ittifakının adayları için sandığa gitmeyen seçmeni sandığa götürmek büyük önem taşıyor. Bunda başarılı olurlarsa Macroncuları ve aşırı sağcıları alt edebilirler.

NUPES, DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Haziran seçimleri ne yönde sonuçlanırsa sonuçlansın, NUPES ittifakı Fransa’nın başlıca ilerici kuvvetleri için dönüm noktası teşkil ediyor. NUPES hükümeti kurulması 2022 için hayal olabilir. Fakat Fransız muhafazakârlar Macron etkisiyle bölünmüş durumdalar ve bu da Fransız solu için yıllardır yakalayamadığı bir ivme sağladı.

İttifak bu seçim döngüsünü atlatabilir ve siyasi ekosistemdeki yerini sağlamlaştırabilirse solun statükosunu değiştirebilir. Yıllardır yürüyen Müslüman azınlıklar, Avrupa Birliği, kemer sıkma politikaları gibi baskın tartışmalar solu içinden çıkamadığı sorular ile meşgul etti. Nisan seçimine giden süreçte de yine aynı dinamiklerin devam ettiğine şahit olduk ve neticede sol partiler iki farklı aday çıkarttılar. Fakat ilerici cepheyi destekleyen seçmen bu tür ‘partici’ rekabetleri reddetti ve Melenchon’un arkasında birleşti. Melenchon 400 bin oy daha alabilseydi, ikinci tura kalan aday olacaktı.

İTTİFAK SEÇMENİ HEYECANLANDIRDI

Sosyalist Parti ya da Yeşiller’in bazı eski liderleri dışarıdan müdahalede bulunuyor, bazı bölgelerde aykırı adayları destekliyorlar. Tüm bunlara rağmen NUPES ittifakı seçmeni heyecanlandırdı ve Fransız solu için yeni bir yön çizdi. Yeni nesil hak savunucuları ve siyasi figürler, son yıllara damgasını vuran ayrımların üstesinden gelmeye, Macron iktidarına ve sağın yükselişine fırsat sunan siyasi ve ideolojik tuzaklardan sakınmaya kararlılar.

Eski Macroncu Tache’ye göre, Fransa’da aşırı sağın yükselişini durdurmak için solun iki temel prensip gözetmesi gerek: “Net bir biçimde şunu söylemeliyiz, ‘Bazı insanların inançları dolayısıyla Cumhuriyet’i tehdit ettiklerini söylemeyi bırakın.’ Sonrasında tüm Fransızların sosyal ve ekonomik yaşam standartlarını iyileştirmeye odaklanmalıyız.”

Alternatif küreselleşme hareketinden gelen Trouve ise “Toplumu dönüştürmek için iki kanalımız var; biri toplumsal hareketler, diğeri kurumların fethi” diyor.

ORTAK SİYASİ PROGRAM

NUPES şu an için yalnızca bir ‘seçim ittifakı.’ Fakat Chikirou ittifakın taktiksel bir gereklilikten fazlası olduğu görüşünde. “Her şeyin ötesinde, ortak bir siyasi programımız var!” diyor sevinçle. “650 madde üzerinde mutabık kaldık. Az buz değil. Müzakerelerden 15 genel-geçer madde ile çıkmadık. 650 somut önerimiz var. Görüş ayrılığı içinde olduğumuz 30 kadar madde tespit ettik ve bunlara dair ulusal komitede, meclis tartışmaları aracılığıyla karar almada hemfikir olduk.”

Birliğin devamlılığını sağlamak için Trouve’e büyük görev düşüyor. Başkanlık yarışında UPF grubuna liderlik etti ve aynı yapı şimdi NUPES’in iç müzakerelerine zemin sağlıyor. Bu yapının ilerleyen adımlardaki hedefi parlamento ile farklı grupları, meslek örgütlerini, sendikaları, kültürel figürleri ve entelektüelleri bir araya getirmek olacak. Trouve “Bana kalırsa asıl fonksiyonumuz, toplumla bağ kuracak bir zemin sağlamak olacak” diyor. Tüm bu siyasi yapılanmalar içinde gerçek çoğulculuk talebi olduğuna dair inancını da vurguluyor.

19 HAZİRAN YENİ BİR BAŞLAGIÇ OLACAK

Tache ise son yıllarda yaşanan siyasi gelişmelerin kimi zaman bütünleştirici, kimi zaman kutuplaştırıcı bir etki yaptığını ifade ediyor ve ekliyor: “İnsanların ırkçılık ve yoksulluk yüzünden çektikleri acıları görüyorum ve artık çok daha radikal ekonomik ve sosyal önlemleri desteklemeye hazırım.”

İttifakta yer alan aday Sophia Chikirou ise, NUPES’in bir sonraki görevinin ortak yönetişim ve siyaset kültürünü inşa etmek olacağını söylüyor, “19 Haziran yeni bir şeyin başlangıcı olacak” diyor.

Çeviren: Fatih Kıyman
Kaynak: Jacobin