Suriye saldırısını protesto eden partiler, “Suriye’yi hedef alan saldırı, Ortadoğu’nun genelinde devam eden saldırganlık ve kirli hesaplardan bağımsız düşünülemez” ifadelerini kullandı

Soldan Suriye protestosu: Suriye’de emperyalist saldırganlığa hayır!

YAŞAR GÖKDEMİR

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Devrimci Parti, Devrimci Hareket ve Halkın TKP’sinin aralarında bulunduğu siyasi partiler İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Fransız Konsolosluğu önünde ABD, İngiltere ve Fransa’nın kimyasal saldırı iddiasıyla Suriye’ye yönelik başlattığı saldırıyı protesto etti.

Eylemde, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganları atıldı.

‘Hukuka aykırı’
Partiler adına yapılan basın açıklamasını okuyan Özge Akman, “Suriye’yi hedef alan saldırı, Ortadoğu’nun genelinde devam eden saldırganlık ve kirli hesaplardan bağımsız düşünülemez. Emperyalistler ve destekçileri, Filistin’in var olma hakkını elinden almaya, Suriye’yi fiilen parçalamaya, İran’a gözdağı vermeye, Yemen’i bölmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye düzenlenen hava saldırısının uluslararası hukuka aykırı, emperyalist bir saldırı olduğunu söyleyen Akman, şöyle devam etti; “Emperyalistler aynı Irak işgali döneminde olduğu gibi, herhangi bir somut kanıta dayanmaksızın, besledikleri cihatçı örgütlerin ve onların uzantılarının Doğu Guta’da kimyasal saldırı gerçekleştiğine ilişkin iddialarını gerekçe göstererek Suriye’nin başkentini bombaladı. Saldırı, Şam’ın davetiyle Suriye’de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün incelemelerini başlatacağı gün yapıldı. Emperyalist NATO, AB gibi kuruluşlar ile Suudi Arabistan, Almanya, İsrail ve Türkiye hükümetleri saldırıyı destekledi.”

‘AKP suçun merkezinde yer alıyor’
“Suriye’yi hedef alan saldırı, Ortadoğu’nun genelinde devam eden saldırganlık ve kirli hesaplardan bağımsız düşünülemez” diyen Akman, şöyle devam etti; “Suriye’de düzenlenen saldırı, bu ülke özelinde, savaşa son verecek siyasi çözümü baltalama planlarının bir parçasıdır. Emperyalistlerin ve destekçilerinin üzerinde anlaştıkları en temel çıkar budur. AKP/Saray iktidarı bu plan ve suçların merkezinde yer alıyor. Daha önce Irak işgalinde ortak olmak isteyen iktidar, Suriye savaşının öznelerinden biri haline geldi, yıllar boyunca cihatçı örgütleri destekledi, yüz binlerin yaşamını yitirmesinin sorumlularından biri haline geldi. Suriye hükümetinin karşı çıkmasına rağmen, Cerablus ve Afrin’de askeri harekâtlar düzenleyen iktidar, komşumuzda cihatçı güçlerin hamiliğine soyundu. Batılı güçlerle sözde gerilim yaşayan AKP/Saray iktidarı, gerçekte ise, Ortadoğu’daki yayılmacı planların bir aktörü haline gelmek istiyor, Batı’yla yaptığı kirli göçmen pazarlıkları sayesinde elini güçlendirmeye çalışıyor.”

İncirlik dahil: Üsler derhal kapatılmalı
Yapılan açıklamada ABD basınında yer alan ve saldırıda İncirlik Üssü’nün de kullanıldığı bilgisi hatırlatıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bizler Türkiye’nin ilerici, demokratik, sosyalist, emekten yana güçleri olarak emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin Ortadoğu’da gerçekleştirdikleri kanlı politikaları, işgal ve saldırıları lanetliyoruz. Suriye, Filistin, Yemen gibi ülkelerde devam eden saldırganca politikalara derhal bir son verilmeli. Bölge genelinde sayısı artan, İncirlik dahil yabancı askeri üsler derhal kapatılmalı, işgalci ve saldırgan yabancı askeri güçler bölgeyi derhal terk etmeli. Suriye’de yaşayan Araplar, Kürtler, Türkmenler ve diğer halklar kendi siyasi geleceklerine kendileri karar vermeli. Suriye halkı, bağımsız, özgür, eşit ve kardeşçe yaşamanın yolunu kendisi bulacaktır.”

‘Savaş siyasetini durduralım’
Açıklamanın sonunda yurttaşlara seslenen Özge Akman, “AKP/Saray iktidarı daha kurulduğu günden itibaren emperyalizmin icazetiyle hareket eden, işbirlikçi bir iktidardır. Bir başka ülkede yapılan askeri harekâtların bu ülkenin emekçileri için hiçbir yararı bulunmuyor. NATO üyeliği, ABD ile müttefiklik, cihatçılara destek, sınır ötesi operasyonlar bölgemize barış değil savaş getiriyor. Tüm yurttaşlarımızı, bu savaş siyasetini durdurmaya, barış ve kardeşlik coğrafyasını elbirliğiyle yaratmaya davet ediyoruz” dedi.

***

TMMOB: Türkiye savaşın değil barışın parçası olmalı

Suriye’ye düzenlenen saldırıyı kınayan TMMOB, “Ortadoğu’nun bombaya, füzeye değil, silahların susmasına ve barışa ihtiyacı vardır. Türkiye bölgede savaşın değil, barışın parçası olmalıdır” açıklamasını yaptı.


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzasıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Suriye’ye düşen koalisyon füzeleri emperyalizmin dünyaya vaat ettiği geleceği gösteriyor. Emperyalizm insanlığa kan, yıkım ve gözyaşından başka bir gelecek sunmuyor. Suriye’ye düşen füzeler ülkemizde işbirlikçi AKP iktidarının da övgüsünü ve desteğini kazandı. 6. Filonun önünde secdeye duranların bugün takındığı tavır, tarihsel gerici ve işbirlikçi genetik karakterlerini de açığa çıkardı. Saldırının nedeninin geçmişte Irak’ta olduğu gibi kimyasal silah olduğu açıklansa da, gerçek neden emperyalist koalisyonun ve ABD’nin kendi çıkarlarıdır. Bu savaş ülkemizi de etkiliyor ve AKP iktidarı sayesinde büyük bedeller ödemeye mahkûm kılınıyor.”