Solingen Katliamı'nın 29. yılında Almanya'da artan ırkçı şiddete dikkat çekildi. Frankfurt'ta düzenlenen 'Hülya Günü' etkinliğinde aşırı sağa karşı toplumun kenetlenmesi ve birlikte mücadele etmesi gerektiği kaydedildi. Katliam için düzenlenen anıtta, "Hülya’nın ölümü, yabancı düşmanlığı ve korkunç sonucu konusunda uyarıdır" mesajı yer aldı.

Solingen Katliamı anıldı: Aşırı sağcı bataklığa karşı birlikte savaşmalıyız

BirGün Frankfurt

Almanya’nın Solingen kentinde 29 yıl önce evleri ırkçılarca yakılarak katledilen Gülsün İnce (28), Hatice (19), Hülya (9) ve Saime Genç (5) ile Türkiye’den misafir gelen kuzenleri Gülistan Öztürk (12), Frankfurt Bockenheim semtindeki Hülya Meydanı’nda anıldı.

Frankfurt Türk Halkevi, DİDF ile sendikalar ve antifaşist grupların birlikte düzenlediği 'Hülya Günü' etkinliğinde ırkçılık ve aşırı sağ teröre karşı mücadelenin önemi vurgulandı. Frankfurt Belediye Başkanı Nargess Eskandari Grünberg ile Hessen Milletvekili Turgut Yüksel'in de katıldığı etkinlikte Koreli sanatçı 'Hae Gum' adlı aletiyle Nazım Hikmet'in 'Kız Çocuğu' eserini seslendirdi. Meydanda "Irkçılık polisle mücadele edilmez", "Affetmek de yok, unutmak da" ve "Bockenheim komşuluk ve dayanışma ile ırkçılığa karşı" pankartları yer aldı.

CDU ATAŞE KÖRÜKLE GİTMİŞTİ

Anma programını sunan Frankfurt Türk Halkevi Başkanı Zeliha Dikmen, şiddet serisinden önce göçmenler ve mültecilere yönelik tacizlere ve Cumhuriyetçiler ile DVU gibi aşırı sağcı grupların varlığına dikkat çekerek CDU'nun da (Almanya Hristiyan Demokrat Birliği) "Mültecilik hakkının suistimal edilmesine son" pankartları ile ateşe körükle gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier'in ırkçı terörle ilgili "Birlikte yaşama konusundaki temel anlayışımıza bir saldırıdır" ifadesini de sorgulayan Dikmen, hayatlarının merkezi Almanya olmasına rağmen pek çok insanın yerelde bile kararlara dahil edilmemesi, eğitimde eşitsizlik söz konusu iken, ev arayanların dışlanması ve kurumların ırkçılığına maruz kalması durumunda bir birlikte yaşamdan söz edilemeyeceğini söyledi. Dikmen ırkçılıkla mücadelenin hayatın her alanında olması gerektiğini de dile getirdi.

solingen-katliami-anildi-asiri-sagci-batakliga-karsi-birlikte-savasmaliyiz-1022615-1.

Alman Sendikalar Birliği Frankfurt Başkan Yardımcısı Alexander, AfD üyelerinin sendikalarının faaliyetlerine dikkat çekerek, "Sendikalar toplumun aynası. Toplumda neler oluyorsa sendikalarda da benzeri tartışmalar yaşanıyor. Ancak sendikaların faşizm tecrübesi var. Asla ırkçılık faaliyetlerine izin vermeyiz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ

Frankfurt Belediye Başkanı Eskandari Grünberg etkinlikte, hayallerini gerçekleştiremeden hayattan kopartılan 9 yaşındaki Hülya ve yakınlarının sağcı terörün kurbanları olduğunu belirterek "Irkçılığa ve teröre hayır diyoruz. Sesimizi yükseltiyoruz" diye konuştu. Irkçılıkla ilgili çok sayıda sorunun yanıtsız kaldığını kaydeden Belediye Başkanı Eskandari Grünberg, "Ne yazık ki terör son yıllarda da devam etti. Hanau'da genç insanlar ırkçılığın kurbanı oldular. Bir çoğumuz "Neden" diye soruyor. Toplum olarak birlik yanıtı vermeliyiz. Birlikte teröre karşı mücadele etmeliyiz. Toplumun bir bölümü göçmen. Bu gençler, bizim gençlerimiz. Ülkeyi yeniden canlandıran anne babaları, kendileri burada doğdular. Ülkeyi, kentimizi zenginleştirdiler. Onlar Frankfurtludur. Ancak hala ayrımcılık söz konusu. Uyum ve Çok Çeşitlilik Belediye Encümeni olarak bununla mücadele etmek de bizim görevimiz. Toplum olarak kenetlenmeliyiz. Birlikte 'ırkçılığa hayır' demeliyiz" diye konuştu.

YÜKSEL: NEONAZİ FAALİYETLERİNE YER YOK

solingen-katliami-anildi-asiri-sagci-batakliga-karsi-birlikte-savasmaliyiz-1022614-1.

SPD Hessen Eyaleti Milletvekili Turgut Yüksel, bütün toplumun, aşırı sağ, ırkçılık ve antisemitizmle mücadeleyi artırması gerektiğini söyledi. Bunun güvenlik birimlerinin aydınlatma, suçu önleme, eğitim ve demokratik değerlerini öğrenmesini de kapsadığını kaydeden Yüksel, "Her yeni suçtan sonra her zamanki gibi işine geri dönmeye çalışan biri, durumu anlamamış ve böylece yeni şiddeti teşvik ediyor demektir. Ölüleri diriltemeyiz. Aileleri ve arkadaşları bu en yıkıcı kayıpla sonsuza kadar yaşamak zorunda kalacaklar. Gerçek aydınlanmanın ve değişimin önündeki engelleri kırmayı özellikle onlara borçluyuz. Sosyal iklimi iyileştirmek için çalışma borcumuz var. Bockenheim semti, Hülya Meydanı için 1998'de ilk kez aşırı sağcı şiddetin kurbanından aldığı isime, halka açık bir yer gösterip iyi bir örnek oluşturdu. Farklı kültür ve dinlerden tüm Frankfurtluların bir arada barış ve dayanışma içinde yaşamalarını diliyoruz. Frankfurt'un kozmopolit ve hoşgörülü bir şehir olarak kalmasını istiyoruz. Burada aşırı sağcılara, ırkçı sloganlara ve neo-Nazi faaliyetlerine yer yok!” dedi.

"FAŞİZMİ OMUZ OMUZA YENEBİLİRİZ"

DIDF temsilcisi Özgün Önal da kurumsal ırkçılığa karşı durmanın bir zorunluluk olduğunu söyledi. Solingen, Hanau ve Halle'de hayatını kaybedenler, Walter Lübcke'nin öldürülmesi, NSU'nun kurbanları, politikacılara yönelik ölüm tehditleri, aşırı sağa karşı mücadele eden kadınlara yönelik NSU 2.0 tehditleri, Akdeniz'de binlerce mültecinin ölümünün ırkçılığa ve faşizme karşı örgütlenmenin ve birlikte mücadele etmenin çok gerekli olduğunu gösterdiğini kaydeden Önal "Mölln, Solingen, Hanau, Halle, Chemnitz, Kassel, Dessau, Rostock, Dresden, Mölln ve Hamburg'un tekrar etmemesi, toplumun daha geniş kesimlerini tehdit eden aşırı sağcı bataklığa karşı birlikte savaşmamız gerekiyor. Halkı bölme çabalarına set çekmeliyiz. Sadece birlikte direnebiliriz. Sağcı terörü, ırkçılığı ve faşizmi ancak omuz omuza yenebiliriz. Bu nedenle, tüm sağcı terörist saldırıların aydınlatılmasını, kurbanların kriminalize edilmemesini, tüm ırkçı ve faşist örgütlerin yasaklanmasını, Anayasayı Koruma Dairesi'nin feshedilmesi ve bağımsız şikayet bürolarının kurulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

1990'DAN İTİBAREN 218 İNSANI KATLETTİLER

Etkinlikte antifaşist grupların ırkçılığa karşı duyarlılığı artırmak için bir dizi faaliyette bulundukları açıklandı. Meydanda uzun bir pankartta yazılı, Almanya'da ırkçıların 1990 yılından beri katlettiği 218 isme QR kodu verileceği, cinayetlerin tek tek aydınlatılması, faillerinin açıklanması yönünde çalışmalar yapılacağı aktarılacağı kaydedildi.

“BİRLİKTE YAŞAM İÇİN…”

solingen-katliami-anildi-asiri-sagci-batakliga-karsi-birlikte-savasmaliyiz-1022616-1.

Bockenheim semti sakinleri ve Türk Halkevi’nin yoğun girişimleri sonucu Frankfurt Belediyesi, 1998’de aldığı kararla Friesengasse ile Kleine Seestrasse arasındaki alanının adını, Solingen’de evlerinin kundaklanması sonucu dört yakınıyla birlikte katledilen dokuz yaşındaki Hülya Genç anısına, 'Hülya Platz' olarak değiştirdi. Meydana yine uzun uğraşlar sonucu bir de gamalı haçı döven çekiçli adam (Hamering Man) heykeli ile ırkçılığa ve aşırı sağa karşı uyarı levhası konuldu. Mavi zeminli levhaya, beyaz harflerle, Almanca “Irkçlığa ve şiddete karşı. Bu meydan ailesiyle birlikte Solingen’de yaşayan dokuz yaşındaki Türk kızı Hülya Genç anısına oluşturuldu. O, 29 Mayıs 1993 gecesi, dört aile bireyi ile birlikte evlerinin kundaklanması sonucu katledildi. Hülya’nın ölümü, yabancı düşmanlığı ve korkunç sonucu konusunda uyarıdır. Barış içinde birlikte yaşam için” yazıldı.