Çin ile Solomon Adaları arasında imzalanacak anlaşma İngiltere, Avustralya ve ABD tarafından tehdit olarak görüldü. ABD “Pişman olabilirsiniz” dedi.

Solomon gerilimi

Dış Haberler

Gözler Rusya-Ukrayna savaşına çevrilmişken Asya-Pasifik’te tansiyon yeniden yükseldi. Avustralya’yı ziyaret eden ABD Deniz Piyadeleri Komutanı General David Berger, Çin ile Solomon Adaları arasında imzalanacak yeni güvenlik anlaşması nedeniyle tehditler savurdu. Çin gemilerinin limanları kullanmasına ve adalarda donanma üssü kurmasına imkân sağlayacak anlaşmanın kabul edilemez olduğunu kaydeden Berger, Solomon Adaları’nın Çin’le imzalamaya hazırlandığı güvenlik anlaşmasından ileride pişmanlık duyabileceğini söyledi.

Çin’in, Solomon Adaları’na asker konuşlandıracağı ve bölgesel etkinliğini önemli ölçüde artırabileceği konusunda endişe taşıdıklarını kaydeden Berger, anlaşmanın Çin’in nüfuzunu genişletme isteğinin bir örneği olduğunu ileri sürdü.

TOKYO’DAN AUKUS HAMLESİ

Çin ile Solomon Adaları’nın güvenlik iş birliği anlaşması, Kuzeyde Rusya ile Japonya arasında Kuril Adaları ihtilafı yeniden gündeme getirdi. Japonya, Batı’nın Ukrayna meselesinden ötürü Rusya’ya uyguladığı yaptırımları destekliyor, buna karşılık Rusya da Kuril Adaları’ndaki konumunu güncelliyor.

Öte yandan Hint-Pasifik bölgesinde Çin’e karşı işbirliği yapan ABD, İngiltere ve Avustralya oluşturduğu AUKUS İttifakı’na Japonya da katılma arzusunda.

NE OLMUŞTU?

Güneydoğu Asya’dan Avustralya hattına uzanan kara coğrafyasına yakınlığı ve Pasifik Okyanusu’nun ortalarında yer alan ve adalar topluluğu olarak tanımlanan Solomon Adaları, coğrafi konumu ülkeye jeopolitik değer katıyor. 800 bin nüfuslu Solomon Adaları, şiddetli isyanlarla dolu bir tarihe sahip. Ülkenin birçok sakini yoksulluk içinde yaşıyor. Geçtiğimiz kasım ayında, göstericiler Parlamentoyu basmaya çalıştı. Üç gün süren ayaklanmalarda, çok sayıda gösterici polis tarafından öldürüldü.

İşsizlik ve iç anlaşmazlıklar nedeniyle körüklenen protestolar, Sogavare hükümetine karşı isyana dönüştü. ‘Sogavare’nın devrilmesini önlemek’ için Avustralya, Fiji, Papua Yeni Gine ve Yeni Zelanda’dan 200’den fazla barış gücü askeri görevlendirildi. Ülkenin en kalabalık adası Malaita’daki yetkililer, Sogavare’nin 2019 yılında Pekin’i tanımadığı Tayvan ile ilişkileri kesme kararına karşı çıkıyor.