Soma’da İmbat Madencilik'te çalışan 1500 işçi, artan baskı, mobbing ve idari cezalara karşı iş bıraktı. İşletme içinde eylem yapan işçiler, "Sarı sendikacıları da şirketi de uyardık! Gerekirse ailelerimizi de katıp direneceğiz!" dedi.

Soma’da 1500 madenci baskılara karşı iş durdurdu

Berkay SAĞOL

Manisa'nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren İmbat Madencilik’te çalışan 1500 işçi, idari yöneticilerin ve amirlerinin baskısına karşı iş bıraktı. 24.00-8.00 vardiyasındaki işçiler son zamanlarda artan mobbing ve idari para cezalarını gerekçe göstererek işletme içinde eylem yaptı.

Yemek ve tuvalet molalarının bile dakikalarla hesaplandığını belirten işçiler, ocaktan 2 dakika erken çıkmaları durumunda yevmiyeden kesinti yapıldığını söyledi.

Yöneticilerle görüşmek isteyen işçilere 8.00-16.00 vardiyasına gelen işçiler de destek verdi. Yönetimin görüşmeye yanaşmaması nedeniyle eylemi bırakmayan işçilere karşılık madene polis ekipleri sevk edildi.

İmbat Madencilik işçisi ve Bağımsız Maden İş Ege Şube Başkanı Onur Köse eylemlerinin devam edeceğini belirterek “Yarın yönetimle görüşmek üzere ayrılıyoruz. Ayrımcılık yapmaya devam edeceklerse hepimize çıkış verecekler. Sarı sendikacıları da şirketi de uyardık! Gerekirse ailelerimizi de katıp direneceğiz!” dedi.

İŞÇİLERİN SESİ DUYULMALI

Bağımsız Maden İş tarafından yapılan açıklamada, işçilere hukuksuz şekilde yevmiye cezası kesmek İmbat işçilerinin sabrını taşırdığı belirtilirken, “İşçilerin ve sendika yönetimimizin daha önce sözlü uyarılarına kulak asmayıp aynı amirleri aynı yerde görevlendirerek bir yönetim hatası geliştirmiştir. Bugün yapmış oldukları açıklamayla herhangi bir özeleştiri dahi verememiş, 1500 işçinin bağırarak dile getirdiği sorunları yok saymış ve işçilerin yönetimden bir açıklama bekleme tutumunu yanlış bulmuştur ve özellikle 19 işçiyi kriminalize edecek şekilde bir açıklama yapmıştır” denildi.

Açıklamada, “İmbat çalışanlarına topluca atılan mesajda yaşanan olayı çarpıtan, gerçekleri saklayan, işverenliğin ve işveren temsilcilerinin bugüne kadar yaptığı hukuka aykırı davranışları yok sayan bir söylem gerçekleştirilmiştir. İşyerindeki bütün işçilerin sorunu olan, işyerinde kültürel ve etnik farklılıkları, hassasiyetler üzerinden ayrımcılık yapan amirler görevden alınmalıdır. İşçiye yapılan baskı ve mobbing ortadan kaldırılmalıdır. İşçinin insanlık onurunu zedeleyeci tehdit, hakaret ve benzeri bütün söylemleri üretenler tespit edilmeli ve son bulmalıdır. Haksız yevmiye cezaları kaldırılmalıdır. İşçilerin sesi duyulmalı ve diyalog yoluyla sorun ivedilikle çözülmelidir. Bağımsız Maden-İş Sendikası İmbat işçisinin haklı taleplerinin sonuna kadar arkasındadır ve arkasında olacaktır” ifadeleri kullanıldı.