Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs’ta yaşanan facianın ardından kapanan maden ocağı müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine tekrar açıldı. İşçiler işbaşı yaptı

Soma’da madenciler işbaşı yaptı

Manisa’nın Soma ilçesinde işçi katliamının meydana geldiği ocağı çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri’ne bağlı Işıklar Maden Ocağı, müfettişlerin olumlu raporu üzerine tekrar açılınca işçiler de işbaşı yaptı.

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez Kömür Ocağı ile Işıklar ve Atabacası maden ocaklarını işleten Soma Kömür İşletmeleri’nin, katliamın ardından tüm faaliyeti durduruldu. Daha sonra şirketin sadece Işıklar Maden Ocağı'nda, 4'üncü ayakta 30 metrelik bir bölümünde kömür çıkarmasına izin verildi. Bu bölümdeki kömürün çıkartılmasının da tamamlanmasıyla şirket, izinleri alamamasından dolayı geçen hafta faaliyetini durdurdu. İzmir'deki, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü müfettişlerinin geçen pazartesi günü saat 22.30'a kadar süren incelemeları sonrası bu ocakla ilgili karar salı günü açıklandı.

Müfettişler, Işıklar Maden Ocağı'nın 4. ve 5. ayakta kömür üretimi yapılmasına izin verdi. Kınık, Kırkağaç, Akhisar, Soma ve Savaştepe'den dün sabah yola çıkan 1700 madenci de işbaşı yaptı. Madenciler ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını söyleyerek yeniden yeraltına indi. Soma'da 13 Mayıs’ta yaşanan büyük katliamda 301 madenci yaşamını yitirmişti. Katliam madenlerdeki işçi güvenliğini ve çalışma koşullarını gündeme taşımış ve Meclis'te komisyon kurulmuştu.

***

Maaşlar bağlandı ama ne kadar olduğu sır!
Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü yapılandırma ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İl Müdürü Nesrin Aras’ın yanı sıra, İl Müdür Yardımcıları Ali Toraman, Necdet Eren ve Şehzadeler SGK Merkez Müdür Vekili Buket İnce de hazır bulundu. “Soma’da maaş bağlanmamış şehit yakını kalmadı” diyerek açıklamasına başlayan Aras, “301 hak sahibi madenci ailesine maaşları bağlandı.

Maden faciasının ardından 12 Eylül’de meydana gelen bir iş kazasında hayatını kaybeden bir madencinin ailesine de aynı şekilde maaşı bağlandı. 301 maden şehidinden önceki madencilere de maaşları bağlandı. Maaşlar konusunda net bir rakam söylememiz doğru olmaz. Sonradan bağlananların maaşları daha düşüktür. Zaten emeklilik şartlarını yerine getirmemişler” diye konuştu.