Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı, AKP döneminde Soma’da yaşanmış ve 301 emekçi hayatını kaybetmişti. Madenciler, sayılı günlerin kaldığı referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını dile getirdi

Soma’da yaşananlar için HAYIR!

ZEYNEP KURAY - @zeynokuray
zeynokuray@gmail.com

Anayasa değişikliği referandumuna günler kala BirGün’e konuşan maden işçileri, Soma’da katledilen arkadaşları için ‘Hayır’ diyeceklerini açıkladı. “Soma’da öldük, bir daha ölmemek için ‘Hayır’ diyoruz” diyen Soma Maden İşçileri Meclisi sözcüleri Ali Söğüt ve Ercan Çetinyılmaz, tüm işçi sınıfını ‘Hayır’ demeye çağırdı.

Soma Eynez Maden Ocağı’nda 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan katliamdan sadece birkaç ay sonra, 30 Kasım 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işine son verilen 2 bin 831 işçinin arasında bulunan Ali Söğüt ve Ercan Çetinyılmaz, maden işçilerinin haklarını aramak için kurulan Soma Maden İşçileri Meclisi’nin sözcülüğünü yapıyor. Referandumu konuştuğumuz Söğüt ve Çetinyılmaz, Soma maden işçilerinin referandumda kararlarının net bir biçimde ‘Hayır’ olduğunu vurguluyor.

‘Verilen hiçbir söz tutulmadı’
Ali Söğüt, madencilerin ‘Hayır’ kararında en önemli etkenlerden birisinin, yeni Anayasa değişikliğinde işçilerin sorun ve taleplerine yer verilmemesi olduğunu belirtti. Soma Katliamı sonrası AKP hükümeti tarafından verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğine dikkat çeken Söğüt, katliamdan sonra işten atılan 2 bin 831 maden işçisine, iki yıldan beri kıdem tazminatlarının bile tam olarak ödenmediğini hatırlattı. Söğüt, “Soma’da değişen hiçbir şey yok. Yine müfettişler göstermelik denetleme yapıyor, yine taşeronluk ‘ekip başı’ kılıfına sokularak devam ediyor, yine arkadaşlarımız canı pahasına her ay asgari ücret artı mesai parası alıyor. Yani bu koşullarda maden işçilerinin bu referanduma ‘Evet’ demesi mümkün değil. Katledilen arkadaşlarımızın hesabı bile sorulmadı. Biz bir defa katledilen 301 arkadaşımız için ‘Hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.

‘Soma’da hepimiz öldük’
Soma Katliamı’ndan kurtulan Ercan Çetinyılmaz da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği hiçbir sözü tutmadığını belirterek, “Erdoğan o dönemde iş güvenliği yasalarını çıkartacaklarını, bütün sorumluların adalet önünde hesap vereceğini, hiçbir işçinin mağdur edilmeyeceğini söylemişti. Ama aradan üç sene geçmesine rağmen iş güvenliğine ilişkin şartlarımızı iyileştirebilecek tek bir düzenleme yapılmadı. Soma Katliamı’ndan 38 gün önce Eynez Maden Ocağı’nı denetleyen ve ‘Türkiye’nin en güvenli ocağı’ diye rapor tutan Çalışma Bakanlığı’na bağlı müfettişlerden hesap sorulmadı. Mağdur edilmeyeceğimiz söylendi, ama katliamdan 7 ay sonra işten atıldık” dedi.
Çetinyılmaz, “Tam da bu yüzden ‘Hayır’ diyorum. Sermaye, işçi sınıfını sağcı, solcu, Kürt, Türk, Alevi, Sünni diye ayırmıyor. Soma’da 301 arkadaşımız öldü ve ölüm onları ayırmadı. Soma‘da hepimiz öldük ve bir daha ölmemek için ‘Hayır’ demeliyiz” ifadelerini kullandı.