Manisa’nın Soma ilçesinde 5 yıl önce meydana gelen faciada yaşamını yitiren 301 işçi ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a verilen tahliye kararının gölgesinde yapılan anma törenlerinde “adalet çağrısı” öne çıktı. Ankara’da da KESK, DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ile emek ve demokrasi güçlerinin katılımı ile Madenci Anıtı […]

Soma için adalet çığlığı

Manisa’nın Soma ilçesinde 5 yıl önce meydana gelen faciada yaşamını yitiren 301 işçi ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a verilen tahliye kararının gölgesinde yapılan anma törenlerinde “adalet çağrısı” öne çıktı.

Ankara’da da KESK, DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ile emek ve demokrasi güçlerinin katılımı ile Madenci Anıtı önünde yapılan anma töreninde, “İşçiler mezarda, sorumlular dışarıda, adalet istiyoruz” denildi. Kitle adına ortak basın açıklamasını yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Can Gürkan ölümünden sorumlu olduğu her işçi için yaklaşık 5 gün hapis yatmasının ardından geçtiğimiz ay tahliye oldu. Böylece 301 maden işçisi arkadaşımızın ardından adalete güvenimiz de göçük altında kaldı” dedi.

SOMA’NIN HESABI SORULACAK

Hukukun çöküşünün Soma davasıyla bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Görgün, şunları söyledi:

“Davayı Soma’dan kaçıran, katliamda sorumluluğu bulunanları yargılama konusu yapmayan, maden patronu ve yöneticilerini ‘olası kasıt’ üzerinden değil, ‘bilinçli taksir’ ile cezalandırarak adeta ödüllendiren yargı sistemi, bir işçi için 5 gün hapis yatmayı yeterli gördü. Başından beri madenlerde gerekli denetimi yapmayanlar, Soma’daki öldüren çalışma düzenine izin verenler, güvencesiz ve taşeron çalıştırma biçimlerini egemen hale getirenler, sendikalaşmanın önüne engeller koyanlar hiçbir biçimde hesap vermedi. Soma katliamından bugüne en az 28 Soma katliamı kadar daha işçinin yaşamını yitirmesi kaza değil, ülkeyi yönetenlerin kasıtlı bir tercihidir. Soma katliamını unutmamak unutturmamak hepimizin görevidir.”

Açıklamanın ardından yere kömür dökülerek, “Atılan tekmeyi de yaşanan hukuksuz süreci de unutmadık. Soma’nın hesabı sorulacak” denilerek tepki gösterildi.