Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden işçilerin aileleri ile emek ve demokrasi güçleri, katliamın dördüncü yıldönümünde tüm yurttaşları Soma’da düzenlenecek mitinge çağırdı

Soma için Adalet Türkiye için Adalet

Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı olan, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın üzerinden dört yıl geçti. İşçi yakınları ile emek ve meslek örgütleri, tüm duyarlı yurttaşları katliamın yıldönümü olan 13 Mayıs günü, ‘Soma için Adalet, Türkiye için Adalet’ sloganıyla Soma’da düzenlenecek mitinge çağırdı.

Miting için saat 14.00’da Soma Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) önünde toplanılacak. Mitinge katılmak isteyenler için 12 Mayıs Cuma günü İstanbul’dan araç da kaldırılacak.

‘Soma Türkiye’dir, Türkiye ise Soma’
Soma Şehit Madenci Aileleri ile Sosyal Haklar Derneği’nden (SHD) yapılan çağrıda şöyle denildi: “Katliamın birinci dereceden sorumluları buna fıtrat dese de herkes biliyor ki bu bir iş cinayetidir, katliamdır. En temel sorun, insanın ve insan emeğinin en ucuz maliyet olarak görülmesidir. Türkiye’deki iş cinayetlerine baktığımızda, her yıl en az iki Soma Katliamı yaşandığını görüyoruz. Bu yüzden Soma Türkiye’dir, Türkiye ise Soma… Soma için adalet çağrısı, aynı zamanda tüm sosyal cinayetlere karşı Türkiye için adalet çağrısıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL’i kullanarak grevleri yasaklamakla övündüğünü de hatırlatan aileler, “Sermayenin yanında durup işçiyi, emekçiyi karşısına alanlar, grev yasakçılığıyla övünürken yeni Soma’lara davetiye çıkardıklarının farkında değiller mi?” diye sordu. Aileler ve SHD, tüm demokratik kamuoyunu ve duyarlı yurttaşları, ‘Soma için Adalet’ talebiyle 13 Mayıs Pazar günü düzenlenecek mitinge davet etti.

‘Kaza, kader değil, katliam!’
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de katliamın 4’üncü yıldönümünde gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısında bulundu. DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde dün yapılan basın toplantısında açıklamayı, Emek ve Demokrasi Güçleri adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. İş cinayetlerinin ve işçi katliamlarının kader, kaza olmadığını vurgulayan Sarı, “Hatırlatmak isteriz ki, Soma’da gerçekleşen işçi katliamının sebebi; özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, kölece çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır” dedi.

‘Katilleri koruyanlara TAMAM demek için...’
Tüm sorumluların açığa çıkarılması ve hesap vermesi için Soma davasının sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Sarı, katliamdan gerekli derslerin çıkarılmadığına da dikkat çekti. Sarı, “Bugün işçiyi her türlü korumadan uzak bırakan, mühendis ve hekimi iş kazaları tazminatlarından sorumlu tutan, işvereni ve iş yaşamını denetlemekten sorumlu devleti ise her türlü sorumluluktan arındıran bir politika ile karşı karşıyayız. Soma’daki işçi kardeşlerimiz için, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkımız için, işçi katillerini koruyanlara TAMAM demek için tüm işçi ve emekçiler ile emek dostlarını 13 Mayıs günü saat 14.00’te gerçekleşecek olan mitinge katılmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TMMOB’den yapılan açıklamada ise anma etkinlikleri kapsamında saat 13.30’da Soma Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yapılacağı, ardından ELİ önünde düzenlenecek mitinge katılım sağlanacağı duyuruldu. Açıklamada, “Tüm üyelerimizi; tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarını, tüm halkımızı, 13 Mayıs Pazar günü Soma’ya davet ediyoruz!” denildi.

***

Davanın 22’nci duruşması haziranda

Soma’nın Eynez bölgesindeki Soma Holding AŞ’ye ait maden ocağında alınmayan iş güvenliği önlemleri, denetimsizlik ve kâr hırsı katliamı getirmiş, 13 Mayıs 2014 günü yaşanan katliamda hayatını kaybeden 301 işçinin cansız bedeni 5 gün süren bir çalışmanın ardından madenden çıkarılmıştı. Katliamın ardından 13 Nisan 2015 tarihinde açılan ceza davasında, aralarında Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da olduğu 5’i tutuklu 51 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. 3 yılı aşkın bir süredir devam eden davanın 22’nci duruşması 19 Haziran 2018 tarihinde görülecek.