Soma ve Ermenek’te ödenmeyen maaşları ve tazminatlarını alamayan maden işçileri, torba yasa görüşmesi sonrası hükümete taleplerini dile getirdi. İşçiler, “Maden işçisi kardeşlerimizle birlikte dişimizle tırnağımızla kazıya kazıya bugünlere getirdiğimiz mücadelemizde taleplerimizin tamamı karşılanmalı” dedi.

Soma maden işçileri: Taleplerimizin arkasındayız

Aycan KARADAĞ

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri ve Karaman’ın Ermenek ilçesinde bir yılı aşkın süredir Uyar ve Özbey aileleri tarafından tazminat hakları gasp edilen madenciler, mücadelelerini sürdürüyor.

Ankara’ya ortaklaşa yürüyüş düzenleyerek, yetkililerden sözler alan işçiler, torba yasası öncesi hükümete seslenerek taleplerini bir kez daha yineledi. Uyar Madencilik işçileri ve Bağımsız Maden İş Sendikası ortaklaşa Soma Hükümet Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan işçi Yavuz Yıldıran, “Hâlâ taleplerimizin arkasındayız. Taleplerimizin muhatapları ve çözümde katkı sağlayacak tüm muhataplarla görüşmeler yaptık. En son 9 Şubat 2021’de TBMM’de grubu bulunan tüm partilerle ve İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde çok kısa süre içinde mecliste çıkarılacak torba yasayla sorunun çözüleceği en yetkili ağızlardan tarafımıza iletildi. 9 Şubat’tan sonra yaptığımız telefon görüşmelerinde Enerji Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile sorunun diğer muhataplarının talepleri ve sorunları çözmek için bir araya geldikleri ve mutabakata vardıkları İçişleri Bakanlığı tarafından tarafımıza iletilmiştir. Bu aşamadan sonra süreci tamamlamak üzere Enerji Bakan Yardımcısı Sayın Şeref Kalaycı’nın görevlendirildiği tarafımıza iletilmiştir” diye konuştu.

Son olarak Yıldıran şunları dile getirdi: “TBMM’de yüz yüze görüşmelerimizden sonra özellikle Uyar Madencilik patronları tarafından mağdur edilmiş işçilerin sorunlarının hemen çözüleceği, çıkarılacak ilk torba yasada yer alacağı ve yasa tasarısının hazırlandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Sürecin başından itibaren tüm aşamalarında yetkililerle istişare içindeyiz ve yasa çıkana kadar da görüş alışverişimiz devam edecektir. Maden işçisi kardeşlerimizle birlikte dişimizle tırnağımızla kazıya kazıya bugünlere getirdiğimiz mücadelemizi taleplerimizin tamamı karşılanana kadar, mağduriyetlerin tamamı giderilene kadar sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz. TBMM’de tüm partilere sorunlarımıza duyarlılık gösterilmesini ve verilen sözlerin gereğinin yerine getirilmesi için tüm taleplerimizi karşılayacak şekilde yasa teklifinin bir an önce hazırlanarak TBMM’ye getirilmesini ve yasal düzenlemenin yapılmasını bir kez daha talep ediyoruz.”