Soma Davası'na bakan hakim karar duruşmasına 18 gün kala davadan çekildi. Davanın avukatlarından Sercan Aran "Tuz koktu" diyerek tepki gösterdi.

Soma’nın hâkimi yine değiştirildi

EMEK SERVİSİ

HAKİMLER ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) son yaz kararnamesinde Soma maden faciasının davasında yeni bir gelişme yaşandı. 14 Haziran’da karar verilmesi beklenen davayı gören Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu, Denizli’ye atandı. Manisa’nı Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 işçinin katledildiği Soma davasının hakimi böylece ikinci kez değiştirilmiş oldu.

Bir önceki hakim Salih Pehlivanoğlu Denizli’ye atanırken yeni gelen hakimin karar duruşmasına sadece 18 gün kala davanın başına geçmesi ise tepkilere neden oldu.

BirGün’e konuşan davanın avukatlarından Sercan Aran “Bilinçli bir tercihin sonucu olarak görüyoruz. Alelade atamalar ya da yer değişiklikleri olarak düşünmek mümkün değil bizim açımızdan bunlar” derken, bu değişiklikle birlikte “Tuz koktu” yorumu yaptı. Aran, gazetemize şu değerlendirmeyi yaptı:

“Zaten hakkaniyetli ve adil bir karar çıkmasına da bu dosyada ümidimiz yok. İlk yargılama safhası başladığında mevcut yargılama heyeti değiştiğinde buna dair kanaatlerimiz kalkmıştı. Şimdi tekrar bir değişiklikle karşı karşıyayız. Haziran ayında bir karar çıkabilir. Önceki hakim yerinde kalabilir ancak beklentimiz yeni hakimin duruşmaya çıkacağı yönünde. Yerine gelen bir hakimin de bu dosyada hakkaniyetli bir karar vermesi artık zaten mümkün değil. Çünkü Yargıtay hukuka aykırı bir şekilde bozma kararı vermişti. Mahkeme de kararın uyulması yönünde karar vermişti. Yeni gelen başkan muhtemeldir ki bu iradeyi devam ettirecektir. Bunu devam ettirdiği sürece de zaten adil bir karar çıkması mümkün değil.

Giden hakim Salih Pehlivanoğlu bu dosyaya gelmeden önce Elbistan’da Çöllolarda milyonlarca metreküp toprağın altında kalan işçilerle alakalı bir iş cinayeti dosyasında patronlara beraat diğer mühendis ve iş güvenliği uzmanlarına da adli para cezaları veren bir hakimdi. Bunu duruşmada da tartıştığımızda bu kararın onandığını söyledi. Bu kararın onanmış olması bu kararı hukukileştirmez. Neticede iş cinayetlerine karşı iktidarın ve yargının belirli bir perspektifi var ve bunu sonucu olarak da işverenler korunup kollanıyor. Siz karar verdiğinizde yüksek mahkemede bu onandı diye bu hukuki olacak ve vicdanları rahatlatacak değil. Kararın mahiyetini orada tartıştık. Soma’da da patronları aklayan kararlar verilmiş oldu.

Yeni gelen hakim, bildiğimiz kadarıyla Yargıda Birlik üyesi. Daha önce 2016’da FETÖ’den açığa alınmış sonra birkaç ay sonra görevine dönmüş. Kendisiyle alakalı bildiklerimiz bunlar”.