Soma davasının 2’nci duruşması bugün görülecek. Aile avukatlarından Sercan Aran “Vicdanları rahatlatacak bir karar beklemiyoruz” derken katliamda oğlunu kaybeden Elmas Kaya “İçimdeki acı hiç bitmiyor” dedi.

Soma’nın sızısı bir türlü dinmedi

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılının Mayıs ayında 301 madencinin katledildiği davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Tüm sanıkların serbest olduğu davada madenci ailelerin 7 yıllık adalet arayışı devam ederken bugün saat 09.00’daki duruşmaya tüm emek dostları da dayanışmaya davet edildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende alınmayan tedbirler nedeniyle meydana gelen katliamda 301 maden işçisinin yaşamını yitirmesiyle ilgili görülen Soma Katliamı davasının ikinci duruşması, bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yargıtay’ın 5 üyesinden 3’ünün değiştirilerek bozulan ve tutuklu sanıklar serbest bırakılarak yeniden görülmesine başlanan dava ile ilgili değerlendirmede bulunan aile avukatlarından Sercan Aran “Şu anda vicdanları rahatlatacak bir karar beklemiyoruz. Bu süreci tamamladıktan sonra Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e süreçlerine hızlıca gitmeyi planlıyoruz” diye konuştu.


Vicdanların rahatlamasını beklemiyoruz

Sürecin vicdanları rahatlatmadığını belirten avukat Sercan Aran şu değerlendirmede bulundu: “Son duruşmaya sanıklar gelmedi. Bir tek Can Gürkan SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katılmıştı. Yine aynı şekilde olmasını bekliyoruz. Mahkeme, sanıkların getirilme taleplerimizi reddetmişti. O yönüyle sanıkların gelmesini beklemiyoruz. Mahkeme 5 günlük duruşma günü ayırmış. Elbet 5 gün sürmeyebilir. Daha kısa da sürebilir. Sanıklar beyanda bulunacak. Sonrasında mahkeme hızlandırmak isterse, o periyot içinde kararı da çıkartabilir. Karar için kısa bir gün de verilebilir.”

İktidar sermaye için müdahil oldu

Aran şunları kaydetti: “Gelinen noktada dosyanın çok fazla uzamasını beklemiyoruz. İktidar, yerel mahkeme aşamasından başlayarak sermayenin çıkarları için müdahil oldu. Müdahaleler sonucu vicdanları rahatlatmayan, iş cinayetleri emsal gösterilmeyecek karar çıkmış oldu. Yargıtay da bu kararı daha da katmerleştirdi. Şu anda vicdanları rahatlatacak bir karar beklemiyoruz. Bu aşamada mahkemeden adil bir kararın çıkmasını beklemiyoruz. Bu süreci tamamladıktan sonra Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e süreçlerine hızlıca gitmeyi planlıyoruz.”

Alevler içinde yaşıyorum

Katliamda oğlunu kaybeden Elmas Kaya ise şöyle konuştu: “Şu anda burnumun direği sızlıyor. Ben oğlum olmadan yaşayamam derdim. Şu an nasıl yaşıyorum şaşıyorum. Ben kaç kere intihar girişimde bulundum. Bu süreçte birçok zorluk yaşadım. Oğlum olmadan yaşıyormuşum ama buna yaşamak dersek. Alevler içinde yaşıyorum. 7 yıl değil, 70 yıl geçse bu acı bitmez. Oğlum için mücadeleye devam edeceğim.”

***

NE OLMUŞTU?

Soma Katliamı’nın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verildi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Eylül 2020’de verdiği kararda sanıklara verilen cezaları yetersiz bulup, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu. Yargıtay, Can Gürkan ile tutuklu yargılanan Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’ya ‘olası kast’ ile 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesi gerektiğine hükmetti. Ancak bu karardan 3 ay sonra Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 3 üyesi değiştirildi. Böylece Yargıtay kendi verdiği kararı bozarak ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın daha az ceza almalarını sağlayacak şekilde ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmalarını istedi. Ayrıca sanıkların tutukluluk hallerine de son verdi.