Somalı madenciler Ankara’ya yürüyecek

HABER MERKEZİ

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri, Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın desteğiyle mücadeleye başlıyor. Soma Meydanı’nda dün eylem yapan madenciler, “İnatla, ısrarla, kararlılıkla alacaklarımızın son kuruşunu alana kadar mücadele edeceğiz ve kazanacağız, çünkü biz haklıyız” dedi. İşçiler, 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.

Bağımsız Maden-İş’ öncülüğünde yürütülen kararlı mücadele sonucu temmuz ayında çıkarılan yasayla Soma’da yıllarca tazminatları verilmeyen madencilerin hakları ödenmişti. Uyar Madencilik işçileri ise rödovanslı ve şahıs ruhsatlı sahada çalıştıkları için yasa kapsamının dışında bırakılmıştı.

Eylemde yapılan açıklamada, Uyar işçilerinin de kapsama alınması için yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğü duyuruldu.

ERMENEKLİ İŞÇİLER DE KATILACAK

Açıklamada şu ifadeler de kullanıldı: “Eğer yaşanmakta olan ayrımcılık, ötekileştirme ve soruna yönelik bir çözüm oluşmazsa 12 Ekim Pazartesi günü saat 12.00’de burada toplanıyor ve Ankara yürüyüşüne başlıyoruz. Biz Soma’dan yola çıkınca Ermenek’te yıllardır Özbey ve Uyar ailelerine ait şirketlerce tazminat ve ücret alacakları gasp edilmiş maden işçileri de Konya-Ankara istikametinde yürümeye başlayacak. Tüm duyarlı kamuoyunu, emekten yana olduğunu söyleyen tüm siyasi partilerimizi, demokratik kitle örgütlerini dayanışmaya çağırıyoruz.”