301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın 9’uncu yılında ölen işçilerin aileleri ile çok sayıda madenci anma yaptı. Aileler, “Bu ülkede adalet yok, katledenlerden 301 madencinin hesabını soracağız” dedi.

Soma’nın hesabı mutlaka sorulacak
Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş

EMEK SERVİSİ

Manisa’da Türkiye'nin en büyük işçi katliamı olan Soma Katliamı'nın üzerinden 9 yıl geçti. Soma’da 13 Mayıs 2014’te maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi için anma etkinliği düzenlendi.

Soma Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları ile madenciler tarafından kentteki Madenci Anıtı önünde düzenlenen etkinliğin ardından mezarlık ziyareti de gerçekleştirildi. Yakınlarını kaybeden aileler ile madenciler anıtın önünde yaptıkları açıklamada, “Soma’nın hesabı sorulacak” denildi.

Katliamda hayatını kaybeden Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, şunları dile getirdi: “Adalet diye bir şey yok Türkiye'de. Bu adalette 301 kişi de ölür, 501 kişi de. Hiçbir tutuklu yok. Yalnızca 2 tutuklu var. Onlarda bizim avukatlarımız Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay.” Oğlunu kaybeden İsmail Çolak ise “Bizim hak ve adaletten başka hiçbir talebimiz olmadı” dedi. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, “Bizler bir avuç olabiliriz ama binlerce yüreğe hitap ediyoruz. İnsanları susturuyorlar ama bunları da aşacağız. Biz sarı sendikalar değiliz. Sarı sendikanın 15 bin üyesi var 301 kardeşimizi anmadılar. 301 kardeşimiz şehit olduktan sonra Bağımsız Maden-İş kuruldu, diğerleri unuttular” diye konuştu.

ÇALIŞIRKEN ÖLÜYORLAR

Öte yandan çok sayıda sendika ve meslek örgütü de Soma’da katledilen işçileri andı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Acımız dinmedi çünkü işçilerin çalışırken ölmediği bir çalışma yaşamı kurulmadı. Acımız dinmedi çünkü iktidar hem kendi sorumluluğunun hem de maden patronlarının sorumluluğunun üstünü örttü. Soma'nın hesabını er ya da geç soracağız” şeklinde konuştu.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun açıklamasında da şöyle denildi: “O günden bugüne nice çalışmalar yürütüldü, nice yönetmelik değişiklikleri yapıldı, nice raporlar yazıldı ama tüm bunlar Ermenek, Siirt, Şırnak ve son olarak Amasra’da 42 canımızı yitirmemizi önleyecek sonuçları maalesef doğurmadı. Soma faciasından sonra gündeme gelmiş, ancak unutulmuş veya tozlu raflara kaldırılmış pek çok konunun ciddiyetle ele alınması gerekmektedir.”

ÖNCELİKLERİ KÂR ETMEK

SOL Parti Zonguldak İl Yönetimi, Soma'da katledilen 301 madenciyi andı. Kamunun asıl işi olan kömür çıkarma işleri taşeron firmalar eliyle yürütüldüğünü belirtilen açıklamada, önceliği kâr olan bu işletmelerin işçi sağlığı ve güvenliğini geri plana bıraktığı kaydedildi.
SOL Parti Zonguldak İl Yönetimi adına İl Başkanı İsmail Yıldız tarafından yapılan açıklamada, Soma katliamından önce yaşanan Ermenek, Küre, Mustafa Kemal Paşa, Dursunbey, Karadon, Kozlu maden faciaların anımsatılarak sonra da Ermenek, Siirt ve Amasra'da maden facialarının yaşandığına dikkat çekildi. Yaşanan bu işçi katliamlarının 'fıtrat, kader' olarak görülemeyeceğine dikkat çeken Yıldız, yaşanan iş cinayetlerinin hesabının sorulacağına vurgu yaptı.