Emniyet-Sen son iki günde 4 polisin intihar ettiğini açıklarken, CHP'li Murat Bakan, polislerin ciddi mobbinge uğradığını belirtti. Emniyet-Sen’den Sezer ise insanlık suçu işlendiğine dikkat çekti.

Son 2 günde 4 polis intiharı: Baskı pes ettiriyor
Fotoğraf: Depo Photos

Kayhan AYHAN

Artan iş yükü ve kurum içerisinde yaşanan mobbingler polisleri intihara sürüklüyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl 109 polis intihar ederken, son 2 günde ise 4 polis yaşamına son verdi. Polis intiharlarının araştırılması gerektiğini belirten siyasiler ve emniyet sendikası yetkilileri, "Bu intiharların nedenleri arkası araştırılmak zorunda" dedi.

Polis intiharları son dönemde giderek artıyor. Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Enes Sayhan, önceki gün İl Emniyet Müdürlüğü binasındaki Personel Şube Müdürlüğü'nde beylik tabancasıyla intihar etti. Polis Sayhan, bıraktığı mektubunda uğradığı mobbingi anlatırken “Ben Enes Sayhan artık pes ediyorum” dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada "İntihar olayında varsa ihmali olanların tespit edilmesi için soruşturma açılmıştır" ifadelerine yer verdi.

Şırnak'ta vali koruması olarak görev yaparken yaşamına son veren özel harekat polisi Alpaslan Soylu'nun arkadaşı olan ve Soylu’nun maruz bırakıldığı mobbingi doğrular şekilde ifade veren özel harekat polisi Murat Sucu da intihar etmişti. Sucu'nun, Soylu'nun intiharıyla ilgili verdiği ifade sebebiyle mobbinge maruz kaldığı ve kendi isteğiyle Manavgat Koruma Şube'ye geçtiği iddia edilmişti.

ÇOK ÖFKELİYİM

Art arda gelen intihar haberleri emniyette yaşanan baskı ve mobbingi gündeme getirdi. Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, son iki günde 4 polisin intihar ettiğini, 1 polisin de intihar girişiminden yaralı olarak kurtulduğunu aktardı. Sezer, "2022 yılında canına kıyan meslektaşlarımızı paylaşmayacağım demiştim. 30 saatte 5 arkadaşımız hayatından vazgeçme yolunu seçti, birisi çok şükür sağ ancak 4 meslektaşımızı kaybettik. Çok öfkeliyim…" ifadelerini kullandı.

Faruk Sezer, Emniyet-Sen Genel BaşkanıFaruk Sezer, Emniyet-Sen Genel Başkanı

İNSANLIK SUÇU

Sezer, intihar eden arkadaşlarının mektuplarına bakıldığında teşkilat içerisinde baskı, yıldırma, kötü söz ve kötü muamelenin olduğunun görüleceğini belirterek, "Bunlar aslında insanlık suçu. Bir polis memuru mesleğe boş bardakla giriyor ve bu gördüğü baskılar sonucunda damla damla birikiyor ve en sonundaki bir olay da bu bardağı taşırıyor. Bu tür olayların çözümü ise sınırsız yetkisi olan emniyet yöneticilerin yetkilerini sınırlamaktan geçmektedir. Yeni bir teşkilat kanuna ihtiyacımız var. Hala 1934 yılındaki kanun geçerli yıl olmuş 2022 o dönemdeki yoğun çalışma temposu bugün de uygulanıyor. Bu teşkilatın çağdaş bir kanunla yönetilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

son-2-gunde-4-polis-intihari-baski-pes-ettiriyor-1072356-1.

ARAŞTIRILMAK ZORUNDA

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da konuyu Meclis'e taşıdı. BirGün'e konuşan Bakan, intihar eden polislerin hepsinin ortak noktasının meslek aşkı olduğunu belirterek, "Mesleğine aşık bu insanlar neden intihar ediyor? Bunu soruyoruz ama her seferinde AKP-MHP oylarıyla reddediliyor. Bir problem var burada. Bu işin arkası araştırılmak zorunda. Hepsi de mektup bırakıp intihar ediyor. En son Enes kardeşimiz mektubunda 'mobbinglerle, sürgünlerle suçsuz olmama rağmen beni intihara sürüklediler' diyor. Mesleğini seven herkesi ölüme sürükleyen sebep ne?" diye sordu. "Bu konunun üstünü örtmeye çalışıyorlar" diyen Bakan, "Şehit olan asker ve polis üzerinden hamaset yapıyorlar ama polisin, askerin dirisiyle ilgili sorunlarına çözüm bulmuyorlar. Neden bu kadar çok polis intihar etmesine rağmen bir problem olduğunu düşünmüyorsunuz. 'Bunu reddettiğinizde bundan sonra intihar eden her polisin intiharından siz mesulsünüz' demiştim. O yüzden bunlar intihar değil cinayet" ifadelerini kullandı.

Murat Bakan, CHP İzmir MilletvekiliMurat Bakan, CHP İzmir Milletvekili

Polislerin arkalarında bıraktıkları mektuplarda ağır çalışma koşulları, amir baskısı ve mobbingden bahsettiklerini aktaran Bakan, şöyle devam etti: "Bunun düzeltilmesi lazım. Bu çocuklar etrafımızdaki yoksul insanların çocukları. Anaları babaları intihar etsinler diye polis yapmadılar. Ancak Süleylman Soylu bir tanesini bile arayıp baş sağlığı dilememiş. Sana emanet bu insanlar. Böyle bir bakan olabilir mi. 2 günde senin 5 polisin intihar etmiş sen sabah programına çıkıyorsun. Bunlarda vicdan yok. Olmaz olsun böyle bakan."

***

53 BİN 425 YURTTAŞ İNTİHAR ETTİ

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İçişleri Bakanı Soylu'ya intihar vakalarını sordu. Soylu ise yanıt vermek yerine TÜİK sayfasına yönlendirdi. Arslan Soylu'ya tepki gösterdi. TÜİK’in 2019 yılından beri intihar verilerini açıklamadığını belirten Arslan, “2002’den 2019 yılına 53 bin 425 vatandaşımızın intihar ettiği bilgisine ulaştık. AKP iktidarına, sayın Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum; bu sayılar sizi, vicdanınızı hiç mi rahatsız etmiyor? Kendi iktidarınızı korumak için gösterdiğiniz çabayı lütfen insanımızı yaşatmak için de gösterin” dedi.