İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb duyurularını derleyen Journo’nun verilerine göre son 3 ayda en çok BirGün ve Cumhuriyet’in haberlerine erişim engeli getirildi. Engellenen haberler; yolsuzluktan uyuşturucu ticaretine, kadına karşı şiddetten tarikatlara dair iddialara, iktidar çevrelerinin netameli ilişkilerinden SADAT’a dek birçok önemli konuyu ele alıyordu.

Son 3 ayda en çok BirGün ve Cumhuriyet'in haberlerine erişim engeli getirildi

Türkiye’de kamuoyu depremle meşgulken Twitter’a bant daraltması uygulayan yetkililer, haber sitelerine ve içeriklerine erişimi engellemeye de devam etti.

Journo, ifade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb duyurularından erişim engeli getirilen haberleri derledi.

Journo’nun derlediği verilere göre, son bir ayda BirGün’ün 8, Cumhuriyet’in 9 haberine erişim engeli getirildi. Engellenen haberler; yolsuzluktan uyuşturucu ticaretine, kadına karşı şiddetten tarikatlara dair iddialara, iktidar çevrelerinin netameli ilişkilerinden SADAT’a dek birçok önemli konuyu ele alıyordu.

Son 3 ayda BirGün'ün erişim engeli getirilen bazı haberleri şöyle:

► Cumhurbaşkanlığı danışmanı Maksut Serim’in oğlu Yasin Ekrem Serim’in dışişleri bakan yardımcısı olması ve gelini Sevim Çağla Serim’in Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde Dış İlişkiler Daire Başkanlığı görevine getirilmesiyle ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 7 Aralık 2022 tarih ve 2022/8646 sayılı kararıyla erişime engellendi ve bunların silinmesine hükmedildi.

Yasin Ekrem Serim’in dışişleri bakan yardımcısı olmasıyla ilgili haberler daha önce İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 24 Ekim 2022 tarih ve 2022/7419 sayılı kararıyla erişime engellenmiş ve silinmelerine hükmedilmişti.

► Otel çalışanı kadının çıplak aramaya maruz bırakılması hakkındaki haberler

Bir otel çalışanı kadının çıplak aramaya maruz bırakıldığı iddiası hakkında yapılan haberler ve sosyal medya paylaşımları, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2 Aralık 2022 tarih ve 2022/8369 sayılı kararıyla erişime engellendi.

► İBB’ye haciz gönderen iş insanı hakkındaki haberler

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminden kalan borçları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hesaplarına haciz işlemi uygulayan şirket ve sahibi hakkındaki birçok haberin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2 Aralık 2022 tarih ve 2022/8478 sayılı kararıyla silinmelerine ve arama motorlarında talep edenlerle ilişkilendirilmemelerine hükmedildi.

►Bilal Erdoğan hakkındaki haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkındaki çeşitli haberlerin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 8 Aralık 2022 tarih ve 2022/10280 sayılı kararıyla silinmelerine hükmedildi.

►Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına gelen eleştirilerle ilgili haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerle ilgili olarak “kronometre sıfırlandı” değerlendirmesini eleştiren muhalefet liderlerinin açıklamalarıyla ilgili haberlerin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2 Şubat 2023 tarih ve 2023/1053 sayılı kararıyla silinmelerine hükmedildi.