İran’da 3 aydır devam eden protestolara Hamaney’in kız kardeşi Hüseyni de destek verdi. Rejimi eleştiren bir mektup yazan Hüseyni, “Çok acı çektik” dedi.

Son 40 yılda annelere çok acı yaşattılar
Eylemcilerin çağrısıyla başlayan genel grev kapsamında dükkanlar kepenk kapadı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İran'da Mahsa Amini'nin gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan protestolar sürerken, İran lideri Ali Hamaney’in kız kardeşi Bedri Hüseyni, kamuoyuna hitaben kaleme aldığı açık mektubu, oğlu Mahmud Muradhani’ye ait Twitter hesabından paylaştı. Yazdığı açık mektupta, "yönetimin halka zulmettiğini" söyledi. Bedri Hüseyni Hamaney, "İnsani bir görev olarak, toplumun haklı taleplerini, yıllar önce defalarca kardeşim Ali Hamaney’e ulaştırdım. Fakat dinlemediğini gördüğümde onunla irtibatımı kestim" dedi. Berdi Hüseyni Hamaney, mektubunda, Mahsa Amini’nin ölümü ile başlayan eylemlerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaştığını ifade etti.

İran yönetiminin halka zulmettiğini vurgulayan Bedri Hüseyni Hamaney, "Çocuğunu kaybetmek veya ondan uzak kalmak her anne için acı vericidir. Son 40 yılda birçok anne bu acıya uğradı" diye belirtti.

1979’daki devrimin ilk günlerinden bu yana rejimin uygulamalarını eleştirmekten geri durmadıklarını ifade eden Bedri Hüseyni, "Kardeşim Hamaney’in yaptıklarından uzak olduğumu ve Humeyni döneminden despot Hamaney dönemine tüm İran rejiminin cinayetleri nedeniyle yasta olan annelerin acılarını paylaştığımı duyurmak isterim. İnsani bir görev olarak, toplumun haklı taleplerini, yıllar önce defalarca kardeşim Ali Hamaney’e ulaştırdım. Fakat dinlemediğini, insanları öldürmede Humeyni’nin yolunu tuttuğunu, gördüğümde onunla irtibatımı kestim" açıklamasında bulundu.

DÜKKANLAR KEPENK KAPADI

Protestocuların çağrısı üzerine başlatılan genel grevin dün üçüncü günüydü. Kadınların sokağa çıkmasıyla başlayan protestolar, fabrikalara sıçradı.

Greve marketlerin ve dükkanların yanı sıra bazı sanayi işçileri de katıldı.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden protestolarda İran dini lideri Ali Hamaney aleyhine atılan "Kahrolsun Diktatör" sloganlarına tepki gösteren Reisi, "Bugün diktatör diyorlar, kim diktatör?" ifadelerini kullandı.