Son altı günde ölenlerin sayısı temmuzu geçti

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Turizm sektörünün canlanması için yaz aylarında kısıtlamalara son verilmesinin bilançosu her geçen gün ağırlaşıyor. CHP Sağlık Birimi tarafından yapılan ve Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) da gündeme gelen çalışmaya göre, günlük vaka sayılarındaki artış yüzde 300’e dayandı, eylül ayının ilk altı gününde meydana gelen Covid-19 ölümlerinin sayısı, temmuz ayı toplamını geride bıraktı.

CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından yapılan çalışmada, eylül ayının ilk 6 günü Covid-19 nedenyle yaşamını yitirenlerin sayısının bin 667 olduğuna dikkat çekildi. Çalışmada, “Tam açılmanın ilan edildiği temmuz ayı boyunca bin 600 kişi hayatını kaybederken eylülün ilk 6 günü, temmuz ayı ölüm sayısını geçti. Bu rakamlar ekonomi çarkını döndüremeyen hükümetin, insan hayatını hiçe sayarak ve hiçbir önlem almadan karar verdiği tam açılım politikasının can yakan sonucudur. Önlem almadan, aşılama programını hızlandırmadan süreci sadece yurttaşların bireysel tedbirlerine bırakmak cinayete teşebbüstür” dendi.

HER SAAT 5 KİŞİ ÖLDÜ

1 Temmuz’da 5 bin 288 olan günlük vaka sayısının 6 Eylül'de yüzde 296 artarak 20 bin 962'ye ulaştığına işaret edilen açıklamada, şu tespitlere de yer verildi:

“Ülke gibi pandemi de yönetilemiyor. Tam açılmanın ilan edildiği 1 Temmuz’dan 6 Eylül’e kadar toplam 8 bin 645 kişi hayatını kaybetti. Bu, her saat 5 kişiyi yitirdiğimiz anlamına geliyor. Pandemi ile etkin mücadele etmeyen iktidar bu ölümlerin sorumlusudur. Ayrıca, iktidar cephesinden yapılan açıklamalar ve sağlık bürokrasisinin çelişkili söylemleri, aşı tereddüdünü yaratmıştı. Üzülerek görüyoruz ki bugün aşı tereddüdü yerini aşı karşıtlığına bırakmıştır. Sırası geldiği halde aşı olmayan 15 yaş üstü 16 milyon 612 bin 224 kişinin sorumluluğu bu propagandaya izin veren, önlemeyen, dahası önlem almayı düşünmeyen bakanlık bürokrasisinindir. Şu anda hedeflenen toplumsal bağışıklığın çok uzağındayız.”