Çocuk ve genç sporcular, pandemi nedeniyle futbolda olduğu gibi basketbolda da sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Antrenör Ender Kaya, çocukların en az 50 maç açıkları oluştuğunu söyleyerek, "Açıklarını kapamaları için geniş kapsamlı bir planlama gerekiyor" dedi.

Son basketi virüs atmasın

Hazırlayan: Yiğit ARICA

Amatör sporcuların pandemi sürecindeki kaybı sadece sahada değil potada da yaşandı. Yaklaşık 1.5 yıl boyunca parkeden uzak kalan çocuk ve gençler açığı kapamak için yoğun bir tempoya girdi.

Beylikdüzü Basketbol Akademi’nin kurucusu, eski basketbolcu ve antrenör Ender Kaya, 1 seneyi aşkın bir süredir spor yapamayan çocukların devlet tarafından yeniden spora teşvik edilmesi ve bunun için gerekli alanların oluşması gerektiğini söyledi.

Pandeminin her alanda olduğu gibi sporda da büyük bir sıkıntılara yol açtığını aktaran Kaya, "En çok yara alan alanlardan biri oldu. Yurtdışındaki antrenör arkadaşlarımızla konuştuğumuzda onların bizim kadar etkilenmediğini gördük. Altyapıda bulunan sporcular 1 sene boyunca hiçbir müsabakaya katılmadı. Bu durum önümüzdeki dönmede ülke basketbolu açısından çok büyük sıkıntı oluşturacak" dedi.


Ender Kaya, pandemi sürecinde sporcularla kurdukları iletişimi de şu sözlerle dile getirdi: Öncelikle benim çalıştırdığım kendime ait olan bir kulübüm mevcut. Orada da hem antrenör hem de yönetici olarak yer alıyorum. Pandemi boyunca kulüp olarak oyuncularımızla ilişkimizi kesmemeye özen gösterdik. Küçük yaş gruplarında oynayan çocukların evde oturmasından kendi adıma çok rahatsız olduğum için çok fazla online antrenmanlar yaptık. Bilgi paylaşımımızı ve iletişimimizi koparmadık. Bunun haricinde profesyonel olarak devam eden ligleri takip ettik. Ancak maçlar seyircisiz oynandığı için uzaktan izleyebildik. Uzaktan izlemek de profesyonel olarak yaptığımız bir işten bizi ister istemez uzaklaştırdı. Çünkü bilindiği üzere bir işten ne kadar uzaklaşılırsa bilgi birikimi o kadar eksiliyor. Pandemi bizlere bunu yaşattı, online eğitimlerle bu durumu biraz kapatmaya çalıştık.

Ender Kaya, sürece ilişkin görüşlerini özetle şöyle dile getirdi:

OKUL SALONLARI DA KAPANINCA ZORDA KALDILAR: Pandemi ülke basketbolunu çok ciddi etkileyecek. Zaten ülkemizde altyapılarla ilgili büyük sorunlar mevcut. Bizim gibi amatör kulüplerin sorunları var. Özellikle basketbol okullarının çok ciddi yaralar aldığı bir dönem oldu. Çünkü basketbol okulları genellikle okul salonlarını kullanıyor. Bu süreçte salon kiralamada, salonu kullanmada büyük sıkıntılar ortaya çıkıyor. Oyuncular ilk olarak oralarda oynayıp daha sonrasında büyük kulüplere ve milli takımlara gidiyor. Bu süreçte liglerin oynanmaması çok ciddi etkiler yaratacak. Nerden baksanız oyuncuların 40 veya 50 maçlık eksikleri var. Aynı zamanda ciddi bir antrenman sayısı kaçırdılar. Tabii ki sadece bizim ülkemizde yaşanmadı bu durumlar. İlerideki altyapı Avrupa şampiyonlarında hangi ülkelerin pandemi sürecini doğru yönettiğini göreceğiz.

GENÇLERİN SPOR KARİYERLERİ SARSILDI: Çocukların ve gençlerin hareket alanları kısıtlandı. Alanlarının kısıtlanması temel beceri ve koordinasyonlarının gelişememesine engel oldu. Bunun engellenmesi demek çocukların becerilerini ortaya çıkarma sürecini uzatmak demek. Sosyal olarak bakacak olursak, takımlaşmayı öğrenebilme yaşına gelmiş çok sayıda çocuk vardı. 12-16 yaşları arasında olan çocukların takımlaşma iç güdüsünü almaları çok önemlidir. Bu dönemde oyuncular bu kavramları unuttular. Teknolojiye daha bağlı çocuklar haline geldiler. Teknolojiye bağlılıkları aşırı kiloya neden oldu.

TRANSFER HAVUZU BOŞ KALDI: Amatör kulüpler genellikle ailelerin destekleriyle çalışıyor. Kendi altyapılarında spor okulu oluşturup bu şekilde kulüplerin ayakta kalmasın sağlıyorlar. Spor okullarından yetişen çocuklar liglere katılıp müsabaka oynadıklarında federasyonda ciddi bir bilgi havuzu oluşuyor. Bu havuz çocukların daha iyi kulüplere gitmesini sağlıyor. Liglerin oynatılmaması bu havuzun dolmamasına sebep oldu. Kulüpler liglerin olmaması ve spor okulu yapamamaları sebebiyle çalışamadığı için maddi sıkıntılar yaşadılar. Birçok amatör kulüp kapanma aşamasına geldi ve bir çok antrenör işsiz kaldı.

son-basketi-virus-atmasin-903502-1.



AMATÖR KULÜPLER GÜÇLÜK YAŞIYOR: Biz amatör spor kulüpleri olarak bahsettiğim gibi spor okulları yapıyoruz, gelirimizin büyük bir çoğunluğunu oradan karşılıyoruz. Buraya gelen çocuklardan oluşan takımlarla liglere katılıyoruz. Ligler oynatılmadığı için lisanslı sporcu sayımız azaldı. Amatör spor kulüplerinin spor okulları genelde 150-200 sporcuya sahip olur. Bu sayı pandemide yüzde 70 oranında düştü. Buna rağmen tesislerin kiralama bedelleri değişmedi, hatta zamlandı. Bu dönemde en çok sıkıntıyı amatör kulüpler ve spor sektörü çekti diyebiliriz.

AMATÖR KULÜPLERE DESTEK ŞART: Uzun vadeli bir plan yapılmalı ve sporcuların gelişimi ön planda tutularak federasyonlar tarafından kulüpler desteklenmeli. Yaşanılan kayıpları ancak bu şekilde toparlayabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü bu durum kısa sürede çözülebilecek bir durum değil. Aslına bakarsanız kaybedilen süre uzun bir süre ve psikolojik olarak da yıkım yaratan bir süreç. Bu süreçten ancak ve ancak uzun vadeli bir planla kurtulabiliriz.

***

Vitrine çıkacakken salgın geldi

Kadıköy Spor Kulübü Genç Takım oyuncularından 18 yaşındaki Kürşat Bekin, sokak aralarında antrenman yaparak kendini formda tutmaya çalıştığını anlattı. Ancak profesyonelliğe geçmek için vitrine çıkma fırsatı olmadığını aktardı.

Ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan bir pandemi geçiriyoruz, bu dönemi nasıl değerlendirirsin?
Hastalığın her türlüsü tabii ki kötü. Aynı zamanda ölümcül bir hastalık olması çok daha berbat. Bu hastalığın hızlıca yayıldığını bilmek ve yaşlı genç demeden herkesin riskte olmasını bilmek üzücü. Ama bu dönemi diğer ülkelere nazaran daha iyi geçirdiğimizi düşünüyorum.

son-basketi-virus-atmasin-903503-1.
Kürşat Bekin - Kadıköy Spor Kulübü Genç Takım oyuncusu

Bu dönemde spor adına neler yaptın? Antrenmanlarına devam edebildin mi?
Bu dönemi iyi değerlendirmeye çalıştım her yerin kapalı olmasını ve sporcuların evde olmasını fırsat bildim ve kendimi maksimum bir şekilde geliştirmek için uğraştım. Ancak ne yazık ki maçların oynatılmaması ne kadar antrenman yaparsam yapayım gelişimimi etkiledi. Çünkü maç temposu ve antrenman temposu çok farklı.

1 seneyi aşkındır altyapılarda maçlara ara verildi. Uzun süre maç yapamamak seni psikolojik ve fiziksel olarak nasıl etkiledi?
Beni çok kötü etkilediğini söyleyebilirim. Çünkü hayatımın en önemli sezonu olması gerekirdi. Profesyonel oyuncu olabilmem için en büyük adımdı ama maçlarımız maalesef oynanmadı ve beni vitrinde gösterecek durum ortadan kalkmış oldu. Bu da benim gibi ileriyi hedefleyenler için mutsuz eden bir durum oldu.

Evde kaldığın dönemde neler yaptın? Psikolojik olarak etkilendin mi?
Kötü bir dönemdi, spor salonları kapalı idman yapabileceğim hiç bir yer yoktu. Kendi imkanlarımla evde vücut ağırlığımla idman yapmaya devam ettim. Sabah erken saatlerde sokağın başından sonuna 1.5 saat koşu yaparak kondisyonumu ve vücudumu formda tutmaya çalıştım. Psikolojim çok etkilendi ama üzülmek veya kendimi yıpratmak yerine bir şekilde vaktimi maksimum şekilde değerlendirmeye çalıştım. Kısıtlama dönemini iyi değerlendirdiğimi ve işime yaradığını düşünüyorum.

Pandemi dönemi ilerideki hayatında sence önüne ne gibi engeller çıkartacak?
Çok ciddi engeller çıkartması muhtemel. Çünkü altyapı senemin son senesindeyim. 1 yılı aşkındır altyapı takımları maç yapamıyor. Bu kadar uzun bir süre maçların oynanmaması bir sporcuyu başladığı noktaya geri götürebilir. Profesyonel bir oyuncu olabilmek için bu yıl diğer yıllara nazaran çok fazla çalışmam gerektiğini biliyorum. Ama pandemi bana hayatı sorgulamayı ve zamanın ne kadar değerli olduğunu görmemi sağladı. Şu an için bir şey söylemek erken olabilir kesinliği yok ama gelecekte ismi anılan bir oyuncu olacağımı biliyorum ve olabilmek için elimden geldiği kadar çalışıyorum.

***

son-basketi-virus-atmasin-903507-1.
Genç basketbolcular arayı kapamak için yoğun çalışıyor.

Üç yıllık antrenmanı bir yıla sığdırmam gerek

Kadıköy Spor Kulübü Genç Takım oyuncularından 17 yaşındaki Kerem Kalaylı, oluşan açığı kapamak için bir yılda 2-3 yıllık antrenman yapması gerektiğini söylüyor. Bu dönemi nasıl aşacağına ilişkin soruları yanıtladı.

Senin için nasıl geçti bu süreç?
Hayatımın en değerli yaşlarında sağlık nedeniyle fazlasıyla kısıtlamaya maruz kaldım. Normal hayatımın akışının ne kadar değerli olduğunu farkına vardım. Sağlığın her şeyden daha önemli olduğunun tüm dünya olarak farkına vardık ve sağlık sektörünün değerini anlamış olduk. Ancak takım antrenmanlarına devam edemedim, bireysel olarak çalıştım. Kısıtlamaların olduğu dönemlerde evde fizik ağırlıklı olarak imkanlarımın el verdiği kadar çalıştım. Kısıtlamaların gevşediği dönemlerde fazlasıyla çalışarak eksiğimi kapatmaya çalıştım.

1 seneyi aşkındır altyapılarda maçlar oynatılmıyor. Uzun süre maç yapamamak seni psikolojik ve fiziksel olarak nasıl etkiledi?
Altyapının kısıtlı zamanındaki en önemli 2 sene pandemi sebebiyle oynanmadı ve bu beni psikolojik olarak fazlasıyla etkiledi. Fiziksel olarak evde elimden geldiği kadar etkilenmemeye çalışsam da maç eksikliği gerilememe neden oldu, kondisyonum etkilendi. Evde kaldığım dönemlerde spor adına kısıtlı çalışsam da yabancı dilde kendimi ilerletip fazlasıyla pratik yaptım. Derslerime yoğunlaşıp eğitim hayatıma önem verdim. Psikolojik olarak evde kapalı kalmak fazlasıyla sıkılmama neden oldu. Sıkıldığım dönemleri de kendimi geliştirmeye çalışarak geçirdim.

son-basketi-virus-atmasin-903508-1.
Kerem Kalaylı - Kadıköy Spor Kulübü Genç Takım oyuncusu

Yaşadığın bu süreç kariyerini nasıl etkileyecek?
Eğitim hayatımı bir miktar olsa da engelleyeceğini düşünüyorum. Çünkü online derslerden fazlasıyla verim alamadım ve bu beni eğitim hayatımda geriye düşürdü. Spor hayatımda ise 2 senemi verimli geçiremediğim için ileride bana engel olacağını düşünüyorum. Profesyonel oyuncu olabilmem için önümde 1 sene kaldı. İstediğim seviyeye yükselebilmek için 1 sene içerisinde 2-3 senelik antrenman yapmam gerekiyor. Aradaki farkı ancak bu şekilde kapatabilirim.

Senden küçük yaşta olan sporculara ne söylemek istersin?
Uğraştıkları spor dalını severek yapsınlar. Severek yapmadıkları hiçbir şeyden zevk almayacaklardır. Spor hayatlarının bir parçası haline gelsin. Kendilerine bir hedef koymalılar ve bu hedefin yolunda düzenli ve hırslı olarak çalışmalılar. Hiç kimse ya da hiçbir neden onları geriye düşürmesin. Ellerinden geldiği kadar antrenman yapıp kendilerini geliştirsinler. En önemlisi hepsi sağlığına çok dikkat etsin.