Yerel seçimlerde kazandığı 65 belediyeden 51’ine el konan HDP, tabandan gelen “sine-i millet” çağrılarını geri çevirdi. Bu süreçte Meclis’ten ve belediyelerden çekilmenin iktidarın elini rahatlatacağını düşünen parti yönetimi, “Son belediye kalana kadar mücadele etmeye devam” kararını aldı

‘Son belediye kalana dek mücadele sürecek’

BİRGÜN/ ANKARA

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 65 belediye kazanan ancak el koymalar nedeniyle yalnızca 12 belediyede yönetimini sürdüren HDP’nin gündeminde “sine-i millet” bulunmuyor. HDP, sokak eylemleri, konuyu TBMM gündemine taşıma ve sosyal medya aracılığıyla kayyumlara karşı tepkisini ortaya koymaya devam edecek.

Altı belediye başkanına mazbata verilmeyen, 45 belediyesine kayyum atanan ve iki başkanını da ihraç eden HDP, yoğunlukla kayyum atanan illerden gelen “Meclis’ten ve belediyelerden çekilin” önerisini ele aldı. Bu durumun partiye bir fayda sağlamayacağını dile getiren parti yöneticileri, “Kazandıklarımızı korumalıyız” görüşünü bildirdi. Konuyla ilgili gazeteci Sibel Hürtaş’ın sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği yayında konuşan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, “HDP’nin daha radikal bir çıkış yapması, belki bir restleşme, belediyeleri bırakması gibi talepler geliyor. Sadece tepki koymak değil. Bu da karşı taraf açısından ne ifade eder, tartışmalı. Tek tek her gün bir arkadaşımıza gözaltı, tutuklama, kayyum doğru bir durum değil şüphesiz ki. Ama biz tek bir belediye kalana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bizi, bürokrasi görevlendirmedi, halk istedi. Halk istediğinde geri çağırır ama bu şu an sorunu çözmez. Sadece bizim bırakmamız değil güçlü bir tavrın ortaya çıkması gerekiyor. Başta CHP olmak üzere, meslek örgütleri, medya, herkesin bu konuda güçlü bir tavır sergilemesi gerekiyor” dedi.

MEŞRU MÜCADELEson-belediye-kalana-dek-mucadele-surecek-734733-1.

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gasp edilen tüm belediyeler iade edilene, rehine olan arkadaşlarımız görevlerine dönene kadar haklı ve meşru demokratik mücadelenin tüm yol ve yöntemleri sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

EŞ ZAMANLI EYLEMLER

HDP, bu süreçte sokak eylemlerine ağırlık verdi. Urfa, Ankara, Mardin, Iğdır, Van, İstanbul, İzmir’de aynı gün sokak eylemleri gerçekleştirildi. Salgın nedeniyle maskelerle ve sosyal mesafe korunarak gerçekleştirilen eylemlerde yapılan açıklamalarda, “Meşru mücadelemizi tüm bu antidemokratik uygulamalara karşı sürdüreceğiz. İktidar kaybedilecek” denildi. Eylemlere yapılan polis müdahalesinde birçok partili gözaltına alınırken, polisin sert müdahalesi dün de birçok merkezde protesto edildi.