CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, 26 Şubat-5 Mart tarihleri arasından Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı

Son bir ayın hak ihlalleri raporu

BirGün/Ankara

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, 26 Şubat-5 Mart 2018 tarihleri arasında Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini açıkladı. Sarıhan’ın açıkladığı hak ihlalleri arasında barış demenin suç sayılmasından, BM’nin Türkiye’de işkencenin arttığına ilişkin incelemelerine de yer verildi. Sarıhan, Türkiye’de yaşanan faşizmi bütün açıklığıyla ortaya koyan hak ihlalleri raporunu, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmaların görünür olmasına katkı sunmak amacıyla yaptığını belirtti.

Sarıhan’ın büyük bir titizlikle hazırladığı 26 Şubat-5 Mart 2018 tarihleri arasında yaşanan hak ihlalleri raporundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

BM: Türkiyede kence artıyor
BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, Türkiye’de işkence iddialarının arttığını açıkladı. Melzer, gözaltında kaba dayak, elektrik şoku ve cinsel saldırı gibi işkence yöntemlerinin uygulandığını söyledi.

Nobelli yazarlardan Erdoğana mektup
Nobel ödülü sahibi 38 yazarın imzaladığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hitaben yazılan açık mektupta ‘tutuklu yazarları serbest bırakıp hukukun üstünlüğüne geri dönene dek Türkiye’nin özgür dünyanın bir parçası olamayacağı’ belirtildi.

Gözaltında kence sonucu ölen gökhan öğretmen görevine iade edildi
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bir ihbar sonucu gözaltına alınan ve gördüğü işkence nedeniyle yaşamını kaybeden Gükhan Açıkkolu 1.5 yıl sonra göreve iade edildi.

Polislerden palyaço dayağı
Çankırı’da uzun saçları nedeniyle polis tarafından 'Palyaçolar' diye lakap takılıp gözaltına alınan gençlerin darp edildiği ortaya çıktı. Selim Akdoğan’ın Çankırı’da şehir merkezinde arkadaşları ile gezerken polisler tarafından 'Palyaçolar gelin buraya, bu saçınız başınız ne lan' şeklinde hakarete maruz kaldıkları ardından gözaltına alınarak darp edildikleri öne sürüldü.

HDP’liiki vekilin daha vekilliği düşürüldü
HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın haklarında kesinleşen cezalara ilişkin tezkereler okunarak vekillikleri düşürüldü. HDP’nin sandalye sayısı 50’ye düştü.

İnadına barış da suç oldu
Hopa’da Ankara Gar katliamını protesto eden 11 kişi hakkında 2 yıl sonra dava açılıp 10 yıla kadar hapis istendi. Parke taşlarına yazılan slogan suç sayıldı.

Hekime OHAL zulmü
Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra devlet hastanesinde kadro gösterilerek atama bekleyen yüzlerce hekim, “güvenlik soruşturması”na takıldı. Oysa Anayasa’ya aykırı.

‘OHAL’den istifade: şeker özelleştirmesine karşı kampanyaya izin verilmedi
Türkiye Şeker Fabrikası AŞ’ye ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine itiraz amacıyla başlatılan imza kampanyasına katılım 1 milyonu geçti. Ancak Ankara Valiliği, insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde imza masası kurma talebini reddetti.

Berkin Elvan duruşmasında geleneksel hafıza problemi
Polis Fatih Dalgalı'nın olası kastla öldürme suçlaması ile tutuksuz yargılandığı davada polisler tanık olarak dinlendi. 9 tanık polisten biri haricinde diğerleri izletilen görüntülerdeki kişileri çıkartamadıklarını ve olay gününe ilişkin hiçbir şey hatırlamadıklarını söyledi.

Barış akademisyenleri yine hakim karşısındaydı
İstanbul Üniversitesinden 3 barış imzacısı akademisyenin duruşması görüldü. Akademisyenlerin duruşmaya zorla getirilmesine karar verildi.

KHK protestosuna saldırı ve gözaltı
KHK’lere karşı Yüksel Caddesi’nde eylem yapan kamu çalışanları gözaltına alındı.

8 Mart gözaltıları
Ankara ve Çorlu'da düzenlenmek isteyen eylemlere polis sert bir şekilde müdahale ederken, onlarca kadın darbedilerek gözaltına alındı.

TRT’den 12 Eylül dönemi yasakları
TRT’den darbe yıllarını anımsatarak, Onur Akın, Sıla, Nükhet Duru, Nazan Öncel gibi sanatçıların seslendirdiği 208 şarkıyı yasakladı.

Şubat ayında gazetecilere 23 yıl 18 ay hapis
Şubat ayında en az 15 gazeteci gözaltına alındı 3 basın çalışanı tutuklandı. Yine aralarında Ahmet Altan’ın da olduğu 6 gazeteci toplam 23 yıl 18 ay hapis cezasınaçarptırıldı. Halen 171 gazeteci tutuklu.

OHAL’de cezaevleri: 1154 hasta tutuklu var, 20 bin tutuklu yerde yatıyor
İHD, cezaevlerinde 402'si ağır bin 154 hasta tutuklu olduğunu, 20 bin tutuklunun ise yerde yattığını açıkladı.

Kadın cinayetleri
Şubat ayında sadece 28 günde 47 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

İş cinayetlerişubat ayında 123 çinin canını aldı
1 hafta içerisinde 13 emekçi hayatını kaybetti. İSİG raporuna göre ise Şubat ayı boyunca ise en az 123 işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerin ise sadece yüzde 4’ünün sendikalı olduğu açıklandı.

Kaçak madende ikiçi yaşamını yitirdi
Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki kaçak maden ocağında karbondioksit gazı sızıntısı nedeniyle iki işçi yaşamını yitirdi.

Aydınlardan erdoğan hakkında suç duyurusu
Aralarında Hasan Cemal, Ferhat Tunç, Oya Baydar, Gencay Gürsoy, Taner Akçam ve Nesteren Davutoğlu'nun da bulunduğu aydınlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı harekâtına karşı açıklamaları nedeniyle kendilerine "Hain" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında suçduyurusunda bulundu.