Son on yılda 828 mülteci iş cinayetinde öldü
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

İSİG Meclisi 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü'nde yayımladığı raporda, son 10 yılda ülkede 828 mülteci işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü'nde Türkiye'de mülteci işçilerin yaşamını yitirdiği son 10 yılda gerçekleşen iş cinayetlerine dair rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'de son on yılda en az 828 göçmen/mülteci işcinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi. İSİG Meclisi raporu, başta Katar olmak üzere dünyanın her ülkesinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden göçmen/mülteci işçilere adadı. Bu verilerin yüzde 84’ünü ulusal basından; yüzde 16’sını ise İSİG Meclisi gönüllülerinden, göçmen derneklerinden ve yerel basından sağlandığı kaydedildi.

İSİG'den yapılan açıklamada, "Bizleri yoksullaştıran, işsizliğe neden olan patronlardır ve iktidar politikalarıdır! Göçmen/mülteci işçiler Türkiye işçi sınıfının bir parçasıdır. Ortak mücadele ortak örgütlenme!" denildi.

'SORUMLUSU AKP-MHP'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’ne ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Türkiye’deki göçmen ve mülteci sorununa da değinilen açıklamada, iktidarın sorumluluğuna dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Suriye’ye karşı savaşın tarafı olan AKP-MHP milyonlarca insanın Türkiye ve diğer ülkelere göç etmesine sebebiyet verdi. Halen Rojava’da Kürtlere karşı yürütülen savaş siyaseti nedeniyle milyonlarca insanın özgürce yaşama hakkı tehlikede. Her insanın yaşadığı coğrafyada insan onuruna yakışır koşullara sahip olması gerektiğini; göç etmek zorunda kaldıysa da temel haklarından mahrum bırakılamayacağını ısrarla söylüyoruz. 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle göçmen ve mültecilerin temel haklarını savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”