Ret kararı verilen Sinop NGS davası Danıştay’a taşınacak. Avukat Mehmet Horuş, hâkimlerin atom fizikçisi gibi karar verdiğini belirtti. Sinop NKP Sözcüsü İlker Şahin de kararın siyasi olduğuna dikkat çekti.

Son sözü Sinop halkı söyleyecek

Gökay BAŞCAN

Sinop Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açılan davanın reddedilmesine karşı tepkiler sürüyor. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Sözcüsü İlker Şahin, “Mahkeme heyeti Başta Sinop olmak üzere tüm Türkiye'nin ve Dünya'nın vebalini almışlardır” derken davanın avukatlarından Mehmet Horuş, “Danıştay’a zaman kaybetmeden temyiz başvurumuzu yapacağız” ifadelerini kullandı.


Sinop NGS projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Bu karara itiraz eden NKP bileşenleri ile çok sayıda demokratik kitle örgütü karara karşı dava açtı. Mahkeme bilirkişi heyeti incelemesine karar verdi.

RAPOR LEHTE

Geçen haziran ayında bölgede incelemeler yapan heyet, geçen aralık ayında raporunu açıkladı. 15 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, ÇED dosyasının eksiklikler içerdiğine, “Türk Devleti’nin nükleer atıklara ilişkin bir çözüm üretemediğine” dikkat çekildi. Bilirkişiler yer seçiminin hatalı olduğunu, herhangi bir kaza durumunda da tahliye işleminin çok zor olduğunu belirtti. Ayrıca bilirkişiler, ÇED dosyasında, nükleer santralda kullanılacak ve ömürleri 10 yıl olan yakıt çubuklarının ne olacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Bilirkişi raporun mahkeme sunulmasının ardından karar duruşması 28 mart günü Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bilirkişi raporunu hatırlatan avukatlar, itirazlarını yineleyerek ÇED kararının iptal edilmesini istedi. 10 gün sonra kararını açıklayan mahkeme ret kararı verdi.

SİYASİ BİR KARAR

Kararın siyasi olduğuna dikkat çeken Sinop NKP Sözcüsü İlker Şahin, “Avukatlarımız dan Eşber Yağmurdereli’nini yaptığı savunmanın son cümlesinde söylediği gibi ‘Adalet için sadece hukuk yeterli değildir, vicdan da gereklidir’ ifadesi aslında kararın nasıl çıkacağını da öngördüğümüzün bir karşılığıdır” dedi.

TARİHİ SORUMLULUK

Kararın hukuka ve vicdana sığmadığını belirten Şahin, “Bu tür kararları verenlerin tarihi sorumluluk taşıdığını bilmeleri gerekir. Mahkeme heyeti başta Sinop olmak üzere tüm Türkiye'nin ve dünyanın vebalini almışlardır. Dileriz Hiroşima'ya bomba atan Paul Tibbets'in yaşadığı vicdan azabını onlarda yaşar. Hem hukuki hem de fiili meşru mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

ATOM FİZİKÇİSİ GİBİ

Davanın avukatlarından Mehmet Horuş ise kararı temyize götüreceklerini belirtti. Horuş, “Nükleerin hukuka verdiği zararı görüyoruz. Türkiye’de şimdiye kadar bir çevre davasında sunulan en kapsamlı bilirkişi raporuna rağmen davamız reddedildi. 15 kişilik uzman bilirkişi heyetinin 276 iptal gerekçesinin yok sayıldığı bir mahkeme kararı ile karşı karşıyayız. Mahkeme heyeti birer hukukçudan çok atom fizikçisi gibi bilirkişilerin raporuna karşı kendilerince teknik gerekçeler ileri sürerek karar vermiş” diye konuştu.