Tudem Yayın Grubu, güz döneminde bünyesindeki Tudem Edebiyat, Delidolu, Desen ve Uçanbalık markalarıyla her yaştan okura hitap eden ve ses getirecek 50’ye yakın eseri okurlarla buluşturuyor

Sonbahara 50 eserle ‘merhaba’


RENKLİ BİR SEÇKİ

Ülkemizin sayılı çocuk ve gençlik edebiyatı yarışmalarından Tudem Edebiyat Ödülleri’nin oluşumuna büyük katkıları bulunan Tudem Edebiyat markası çok sevilen serilerin devamı niteliğindeki kitaplardan ödüllü yazarların en yeni yapıtlarına uzanan renkli bir seçkiyle güz mevsimini selamlıyor.

Ezber bozan kalemiyle on binleri peşinden sürükleyen Miyase Sertbarut’un uzun süredir merakla beklenen son romanı Yuan Huan’ın Kulübesi, bir telefon kulübesine oyun olsun diye giren İlhami adında bir çocuğun, mucizevi hikâyelerin girdabında çıktığı mistik yolculuğu konu ediniyor. Ödüllü yazar Koray Avcı Çakman kent kültürüne dikkat çektiği yeni yapıtı Keşif Kulübü: Türkiye’nin Kalbi Ankara’da, Kale mahallesinin dar sokaklarından geçmişe uzanan bir köprü inşa ederek yaşadığımız çevreyi tanımanın önemini vurguluyor. Her yaştan ruhlar için yazan Hanzade Servi, hem gülümsetmeyi hem de hüzünlendirmeyi başardığı Havuç Ağacı’nda, değişimin gücüne değinerek, film tadında bir mücadele öyküsü kaleme alıyor.

Tudem’in okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı SEN de OKU isimli sosyal sorumluluk projesinin yeni meyvesi Mavisel Yener’in imzasını taşıyor. Çok yakında raflardaki yerini alacak olan Tembel Teneke Acaba Nerede?, küçük Ata’nın peşinden bir an olsun ayrılmayan kedisi Sos ile çıktığı sevimli bir macerayı sayfalarına taşıyor.

Türkiyeli çocuklara felsefeyi sevdiren 'Filozof Çocuk' serisi 19. ve 20. kitaplarıyla yine hayatı sorgulatmaya devam ediyor. Fransız filozof yazar Oscar Brenifier’nin imzasını taşıyan kitaplar bu kez 'Şiddet Nedir?' ve 'Başkalarına Vurmaya Hakkım Var Mı?' gibi iki önemli başlığı gündemine alıyor. Alman çocuk ve gençlik edebiyatının usta kalemi Andreas Steinhöfel’in çağdaş bir klasiğe dönüşen Riko ve Oskar dizisinin dördüncü kitabı Riko, Oskar ve Gökteki Cennet ise iki kafadarın sıradışı dostluklarını bambaşka bir boyuta taşıyor.

NADİDE YAPITLAR

Kataloğunda, Dino Buzzati, Gertrude Stein, Doris Lessing, Julio Cortázar gibi efsane isimlerin yanı sıra geçen yıl Man Booker Ödülü’nü kucaklayan George Saunders gibi çağdaş dünya edebiyatının parlayan yıldızlarına da yer veren Delidolu Yayınları, her zamanki çizgisinden ödün vermeyerek, yine nadide yapıtları okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor.

Delidolu’nun bu sezonki en büyük sürprizi, çocuk ve gençlik kitaplarından tanıdığımız İrlandalı yazar John Boyne oluyor. Çizgili Pijamalı Çocuk, Olduğun Yerde Kal, Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk gibi yüz binlere ulaşan eserleriyle Türkiye’de hatırı sayılır bir okur kitlesi bulunan Boyne’un, Çarlık Rusyasının çöküş yıllarından 1980’e uzanan çalkantılı bir aşkın izini sürdüğü yetişkin romanı Romanovlar’ın Son Evi ay sonunda raflardaki yerini alıyor. Özlem Yüksel’in Türkçeleştirdiği kitap, Romanov hanedanının önemli bir üyesine yapılacak suikastı canı pahasına önleyen genç Georgi’nin, ödül olarak Çar II. Nikolay’ın tek oğlu Aleksey’in özel muhafızlığına getirilişini ve devamında gelişen olayları merkezine alıyor.
Yayınevinin bu sezon yayımlayacağı için en heyecan duyduğu kitaplardan bir diğeri ise, Jean Stafford’ın 1970’te Pulitzer Ödülü’ne değer görülen toplu öyküleri. Çağdaşları arasında en özgün kalemlerden biri olan Stafford’ın; çocukluk döneminden başlayan sancılarıyla bireylerin tutsak oldukları iç dünyalarının, çıkmazlarının, insan ilişkilerinin, tüm bağlılıklardan özgürleşme hayallerinin anlatıldığı bu öyküleri ilk kez Türkçeye kazandırılıyor.
Delidolu’nun merak uyandıran güz seçkisinin bir diğer yapıtı ise, ilk kez 1939’da İngilizcede basılmış olmasına rağmen, özgün dilinde yeniden keşfedilmesi için seksen yıl beklemek zorunda kalan Yolcu. Ulrich Alexander Boschwitz’in Yahudi soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 1938’deki Kristal Gece sonrasında yaşanan dehşet ve çaresizliği son derece gerçekçi bir üslupla anlattığı Yolcu romanı, insanlık tarihine damgasını vuracak bu büyük katliam girişimini sıcağı sıcağına aktaran sarsıcı bir kitap.

ÇİZGİLER VE HAYALLER

Karikatürden grafik romana, hatta mangaya çizginin her türlüsünü hayalle buluşturan Desen Yayınları güzü yine rengârenk kitaplarla karşılıyor. Efsane sanatçı Keiji Nakazawa’nın uzun süredir merakla beklenen 10 ciltlik Yalınayak Gen serisinin beşinci kitabı okurla buluşmak için gün sayıyor. Güçlü çizimleri ve çokboyutlu anlatısıyla gazete kupürlerini, illüstrasyonları ve deneysel çizimleri metinle buluşturan Aramızda, sonbaharın en çok konuşulacak kitaplardan biri olacağa benziyor. Çok yönlü sanatçı Una’nın hem yazıp hem de resimlediği bu grafik roman, dünyanın istisnasız her yerinde şiddete maruz bırakılan kadınları ve genç kızları kuşanmak zorunda bırakıldıkları görünmezlik örtüsünü üzerlerinden çıkarıp atmaları için cesaretlendiriyor.


OKUMA SERÜVENİ
Resimli kitap denince akla gelen ilk markalardan Uçanbalık Yayınları yine miniklerin düş dünyalarını harekete geçirecek kitapların izini sürüyor. Güz döneminin ilk sürprizi, dünya çapında 30 milyondan fazla satan Bil Bakalım Seni Ne Kadar Seviyorum? kitabının yaratıcıları Sam Mcbratney ve Anita Jeram'ın, koşulsuz sevgi ve aile huzurunu anlattıkları sıcacık hikâyeleri, En Çok Hangimizi Seviyorsun? Aile olmanın önemine ve sevginin sınır tanımazlığına vurgu yapan bu sevimli hikâye yepyeni bir başucu kitabı olmaya aday.