Marmaris'te çıkan orman yangını 19 saat sonra kontrol altına alındı, bölgede arıcılık yapan bir kişi gözaltına alındı. Yangına müdahale etmek isteyen bir helikopter düştü 2 kişi yaşamını yitirdi.

Söndürmeye giden helikopter düştü
Yangına müdahale için Kastamou’dan yola çıkan helikopter Denizli’de düştü, iki hayatını kaybetti. (Fotoğraf: İHA)

Gökay BAŞCAN

Muğla’nın Marmaris ilçesi Yalancıboğaz mevkinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda dün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, durumu orman ekiplerine bildirdi. Yangın rüzgarın etkisiyle hızlı geniş bir alana yayıldı.


Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, 15 helikopter ve 8 uçak ile havadan; 40 arazöz, su ikmal aracı, 6 dozer ve 500 personelle karadan yangına müdahale edildi. Yangında hava araçlarının su almasını kolaylaştırmak için Sahil Güvenlik ekipleri tarafından denizde koridor oluşturuldu. Öte yandan, bölgede rüzgarın şiddetini azaltması ekiplerin söndürme çalışmasına kolaylık sağladı.

HELİKOPTER DÜŞTÜ

Orman yangınına müdahale etmek üzere görevlendirilen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme helikopteri, dün saat 16.10 sıralarında Denizli’nin Çardak ilçesine bağlı Gemiş Mahallesi yakınlarında düştü. Bölgede tuz üretimi yapılan Acıgöl sınırlarında faaliyet gösteren özel bir şirkete ait tuz depolama sahasına düşen helikopter için bölgedeki tüm ekipler seferber edildi. İlk belirlemelere göre Rus yapımı yangın söndürme helikopterinde bulunan 7 personelden Aleksandr Lakovlev ile Alexey Volkov isimli iki kişi hayatını kaybederken, 5 kişi ise yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

1 KİŞİ GÖZALTINDA

Yangınla ilgili bölgede arıcılık yapan M.Y. (85) gözaltına alındı. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklama, "21.09.2022 saat 12.00 sıralarında Yalancıboğaz adaağzı mevkiinde meydana gelen yangınla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde M.Y. isimli şahsa ait arı kovanlarının yaklaşık yarım metre ön tarafında yanmış ateş közleri olduğu, arı kovanlarının ormana bitişik olduğu, yangının başladığı noktada herhangi bir elektrik kablosunun geçmediği belirlendi. Yapılan mülakatta yangının arı kovanlarına on metre mesafede bir anda çıktığını, rüzgarın etkisi ile bir anda hızla dağın eteklerine ulaştığını, kendisinin yakmadığını beyan etmiştir. Soruşturma işlemleri çok yönlü olarak devam etmektedir" denildi. Marmaris ilçesinde 21 Haziran’da başlayan yangında 4 bin 500 hektarlık alan küle dönmüştü.

İzmir’in Kiraz’a bağlı Umurcalı Mahallesi’ndeki ormanda da saat 14.30 sıralarında yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, Orman İşletme Şefliği ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye 4 helikopter, 15 arazöz, 5 su tankeri ve 2 dozer ile çok sayıda personel sevk edildi. Ekipler alevlere havadan ve karadan müdahale etti.

Yaklaşık 4 bin 500 hektarlık ormanın zarar gördüğü bölgeleri gezen helikopterden arazöz ekiplerinin bazı alanlarda çalışma yürüttüğü gözlendi.

19 SAAT SONRA KONRTOL ALTINA ALINDI

Aradan geçen 19 saatin ardından Muğla Valisi Orhan Tavlı, yangının kontrol altına alındığını şu ifadelerle duyurdu. "Marmaris’te meydana gelen orman yangınını kontrol altına alabilmek için tüm ekiplerimiz canla başla mücadele etti. Ormanın kahramanları son alev sönene kadar yeşil vatanı korumak için gece gündüz demeden mücadele etti. Yangın kontrol altına alındı" dedi.