Sinop’ta girdikleri denizde dalgalara kapılarak hayatlarını kaybeden Ankara üniversitelerinden Soner Balta, Öner Balta ve Güneş Korkmaz için denize karanfil bırakıldı.

Soner, Öner ve Güneş’e sözümüz var: Nükleer yaptırmayacağız

Yunus Emre Ceren

2006 yılında nükleer santrallara karşı etkinlikler için Sinop’a gelen ve girdikleri denizde dalgalara kapılarak hayatlarını kaybeden Ankara üniversitelerinden üç genç unutulmadı. Soner Balta, Öner Balta ve Güneş Korkmaz, hayatlarını kaybedişlerinin 14’üncü yılında basın açıklamasıyla anıldı. Pandemi nedeniyle anma etkinliğine hayatını kaybeden gençlerin aileleri katılamadı.

Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, Soner, Öner ve Güneş’in nükleer mücadelesini sürdürdüklerini belirtti. Basın açıklamasını okuyan Sinop NKP Sözcüsü Zekir Karataş, “22 Temmuz günü onları güneşe uğurladık. Ama mücadelemiz hâlâ sürüyor, Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesi tarihin çöp sepetine atılana dek de sürecek. Bu mücadelemiz; öncelikle Dünya ekoloji sistemini nükleer belasından kurtarmak olduğu kadar Soner, Öner ve Güneş’e; o gün verdiğimiz sözümüzdür” dedi.


Sinop NGS projesinin başladığından bu yana 5 kez durdurulduğunu hatırlatan Karataş, “Son iki durdurma AKP hükümeti döneminde yaşanmıştır. Şunun altını çizmek istiyoruz. Proje iptal edilmedi. 6 Şubat 2018 yılından buyana da bu tehlikeli projenin ÇED aldatmacası sürecini yaşıyoruz. Sinop Uluslararası kirli pazarlıkların konusu yapılıyor. Sinop olarak buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Planda nükleer atık depolama tesisi var

Sinop’un nükleer çöplük alanına dönüştürülmek istendiğine dikkat çeken Karataş sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 15 Ocak 2019 tarihinde askıya çıkartılan özellikle Sinop İnceburun Yarımadasını ilgilendiren 1/100.000 çevre düzeni planındaki plan notu değişikliğini incelendiğimizde; Sinop İnceburun Yarımadasında Nükleer Atık Depolama Tesisi işaretlendiğini tespit ettik. Bu konu, Sinop NKP bileşenleri tarafından yargıya taşınmıştır.”