Attila Aşut

yazievi@yahoo.com

BirGün ve Cumhuriyet gazetelerinde son bir ayda gözüme ilişen dizgi yanlışlarından bir demet sunuyorum bu hafta. Sevgili düzeltmen arkadaşlar, bunca yanlış sizleri de rahatsız etmiyor mu?

-“Yeni rejimin için iktidarın hazırlıkları da son sürat devam ediyor. (…) Erdoğan aynı gün önce kararname çıkararak ardındanda kabinesini açıklayacak. Ardından da Saray’da tören yapılacak.” (“95 yıllık birikim 1 KHK ile gitti”, BirGün, 5 Temmuz 2018, 1. sayfa manşeti)

-“Suç örgütü elebaşı olduğu iddiasıyla hakkında gözaltı kararı verilen (Adnan) Oktar’ın evine yapılan baskında polis helikopterleri de operasyona havadan destek verdi.”(“4 kentte operasyon”, Cumhuriyet, 12Temmuz 2018, s. 3) (“Suç örgütünün elebaşı” olmaz, “elebaşısı” olur.)

-“Diğer yandan Mali Suçlarla Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin operasyonu sonrası didik didik aranan Adnan Oktar’ın Üsküdar’daki villası da işlemlerin ardından mühürlendi.” (“Didik didik arandı”, Cumhuriyet, 13 Temmuz 2018, s. 3) (Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olmalı.)

-“OHAL’in ilan edilmesinin ardından gözaltı süresini 30 güne çıkaran, daha sonra bu süreyi 7 güne düşeren AKP…” (“ ‘Güvenli’ taktik”, Cumhuriyet, 14 Temmuz 2018, 1. sayfa haberinin spotu)

- “Madem ki sen partizansın, zincirin son halkasısın…” (Bağış Erten, “Igraj Moja Hrvastska!”, Cumhuriyet Pazar, 15 Temmuz 2018) (“Mademki” bağlacı bitişik yazılır.)

-“Dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise atanan isimler şöyle: …” (“ ‘Aile’ genişliyor”, BirGün, 24 Temmuz 2018, birinci sayfa haberi)

-“Dostlarım, ‘Işıl gene yufka yürekliliğin tutmuş, sen de neler neler var biz biliyoruz’ diyorlar.” (GamzeAkdemir, “Işıl Özgentürk’ten ‘Türkiş Dekameron’ ”, Cumhuriyet Kitap, 26 Temmuz 2018, s. 4.) (Bu tümcedeki “-de”, bağlaç değil durum ekidir, bitişik yazılır.)

-“Facia ülkenin en ölümcül yangın felaketi olarak kayda geçerken, kayıpları arama çalışmaları sürüyor. Yaşananlar ülke tarihinin en ölümcül yangın felaketi olarak kabul ediliyor.” (“Ülke tarihinin en beter yangını”, BirGün, 26 Temmuz 2018, sürmanşet spotu) (Aynı sözcük öbeğinin tümce içinde yinelenmesi nasıl bir iştir?)

-“Geliştirilen yeni aşıların son başarısı da Kongo’daki Ebola salgının da görüldü.” (“Ebola virüsünü aşı bitiriyor”, BirGün, 26 Temmuz 2018, birinci sayfa spotu). (Burada da durum eki ayrı yazılmış.)

-“ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye ile ABD arasında yaşanan pastör Bronson krizin değerlendirdi.” (“Mattis: Askeri ilişkileri etkilemez”, Cumhuriyet, 28 Temmuz 2018, s. 8) (Hem papazın adı yanlış hem tamlama eksik. Doğrusu: “Brunson krizini” olacaktı.)

Böyle giderse, daha çok söz ederiz bıktırıcı dizgi yanlışlarından!

*****

HAFTANIN NOTU

Son günlerde yine birbirinden değerli aydınlarımızı, toplum önderlerimizi art arda yitirdik. Yerimiz dar; en azından adlarını anarak onlara bir selam gönderelim:

- Ayfer Eğilmez:Y. Kimya Mühendisi, Petrol-İş Sendikası Araştırma Bölümü yöneticisi, eski TMMOB Yönetim Kurulu üyesi, KİGEM kurucusu, eski soL Meclis üyesi.

- İzzet Yasar: Ozan, yazar, çevirmen.

-Ergun Evren: TRT’nin emektarlarından, yazar ve ozan.

-Hayri Dev: Üç telli saz ustası, 2008 UNESCO “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı”.

-Cevat Geray: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin “Efsane Dekanı”, eski Mülkiyeliler Birliği ve Dil Derneği Başkanı.

-A. Nebil Varuy: Hukukçu, eski TİP yöneticisi, arşivci ve yazar.

-Hamdi Doğan (Hamdoş): Köylü önderi. 1965 seçimlerinde TİP’in unutulmaz radyo konuşmalarından birini yapan Gaziantep Milletvekili Adayı.“Türkiye İşçi Partisi’ne Âşık Oldum” kitabının yazarı.

-Köksal Aydın: Sendikacı, eski SES Başkanı, sosyalist eylemci.

-Mahmut Makal: Köy yazınının öncülerinden, “Bizim Köy”ün unutulmaz yazarı, devrimci eğitim örgütçüsü.

Işıklarda uyusunlar…