Sönük yıldızlar

Galatasaray baştan sona oyunun kontrolünü elinde tuttuğu Trabzonspor maçında, özellikle yıldız oyuncularının sönük performansları sonucu sezonun ilk yenilgisini aldı.

Maçın ilk yarısında Galatasaray, Sneijder’ın hemen her maç artık alışkanlığa dönüşmüş sola yaklaşma özelliği sebebiyle hem hücum hattının merkezini hem de Trabzonspor’un atak başlatma girişimlerini önleme planını sol tarafa kurmuştu. Tabii bu, Bruma ve Carole için ilave bir efor sağlamaları anlamına geliyordu zira Sneijder, örneğin Yasin gibi çizgi üzerinde değil sürekli hücumcu bir sol iç gibi oynayınca çizgide gerekli bindirmeleri yapacak bir oyuncu gerekiyordu. Carole bunu yapmakta pek problem yaşayan bir oyuncu değil, ancak orada ufak çaplı pas trafikleri için kafayı kaldırdığında Sneijder’ı her zaman göremediğinde Portekizli genç yıldız ona yardım etmek zorunda kaldı. Nitekim bu aşırı efor sebebiyle de ilk yarıda önceki yıllarda ondan gördüğümüz basit pas hataları yaptı Bruma. Bu sıkıntılı durum Podolski’nin de sürekli ceza sahası içinde bulunma isteğiyle daha da ciddi bir hale geldi ve ilk yarıda Riekerink’in takımı, 4’lü defansın önünde Tolga-Selçuk ikilisi, onların önündeki statik Sneijder ve hareketli Bruma ikilisi ve onların önünde de sahada gezinen Podolski ve Eren ikilisiyle acaip bir 4-2-2-2 düzeninde sahadaydı ki bunun istemdışı olduğu çok net belli oluyordu.

İkinci yarıda da aslında sahadaki düzende çok büyük bir değişiklik olmadı doğrusu, sadece Trabzonspor Galatasaray’ın baskısına bir 10 metre daha izin verdi diyelim. Bu anlarda sarı-kırmızılıların oyundan tamamen kopmsını sağlayan 3 adam belki de kariyer performansı veren Lionel Carole, Franck Ribery’den beri Galatasaray taraftarını ayağına her yopu aldığında heyecanlandıran Bruma ve orta sahada her yerde biten Tolga Ciğerci’ydi. Ama bu 3 adamın insan üst çabasının bir sebebi vardı çünkü Sneijder, Podolski ve Eren ortalıkta görünmüyorlardı. Sneijder’ın çıkışının takıma olumlu bir etki yapması bekleniyordu ama yerine giren Josue ve Sinan oldukça etkisiz kalınca Trabzonspor’un maç boyunca konsantrasyonu elden bırakmayan savunması çok büyük baskı görmedi, gördüğü anlarda da Onur yine o alıştığımız, sezonluk “nereden vurulsa gol yememe” maçındaydı.

Galatasaray’ın rakip üzerinde kurduğu ve Bruma üzerinden yönettiği pas trafiğine dayalı baskı gerçekten uzun süredir eksikliği çekilen bir durumdu, ancak bu planın sonuç vermesi için bireysel performans bazında halen eksikler var.