Sonunda bu da oldu: Virüse yakalanan işçi cezalandırılacakmış!

Salgına rağmen işçileri sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile çalıştıran Antep’teki Merinos fabrikası yöneticileri, virüs bulaştığı tespit edilen personeline cezai işlem uygulayacağını duyurdu.

DİSK Tekstil Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, duyuru metnini Twitter hesabından paylaşarak karara tepki gösterdi. Türkmen paylaşımında, “Virüs tespit edilen işçiye ceza verilecektir.’ Evet evet, yanlış okumadınız. Sonunda bu da oldu. Salgın riskinin olduğu iki ay boyunca işçileri çalıştıran ve işçilerin virüse yakalandığı Antep’teki Merinos fabrikasında asıldı bu duyuru” ifadelerini kullandı.

YALNIZCA MERİNOS DEĞİL

Türkmen, gazetemize yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi: “Aslında bu durum sadece Merinos’a özgü değil. Merinos’ta yaşananlar, Antep’te yüzlerce fabrikada on binlerce işçinin karşı karşıya olduğu tablonun ve işçilere dayatılan koşulların çarpıcı örneklerinden biri sadece. Burada fabrikaların çoğu salgın koşullarında ara vermeden çalışmaya devam etti. Önemli bir kısmı sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile izin alarak çalıştı. Merinos da bunlardan biri.”
Patronların bu pervasızlıkları yapabilme cesaretini iktidardan ve onların yerellerdeki temsilcilerinden aldığını belirten Türkmen, şöyle devam etti: “MESS’in metal işçileri için geliştirdiği elektronik kelepçe uygulaması ve MÜSİAD’ın izole üretim üsleri diye duyurduğu, işçiler için özel çalışma kampları projeleri, bu ülkedeki sermaye sınıfının ve bu ülkeyi yöneten iktidarın işçilere nasıl baktığını çok net gösteriyor. Bu salgın süreci boyunca yaşananlar, sermayenin ve iktidarın işçileri insan yerine koymadığını ve her koşulda patronlar için çalışması gereken köleler olarak gördüğünü çok daha çarpıcı biçimde gözler önüne serdi.”
Öte yandan 27 Mayıs’a kadar kapanma kararı alan Merinos’un işçilerin bayram ikramiyelerini ve erzak yardımını yapmadığı öğrenildi.