Bugün Aslında Dündü filmi ilham vermeye devam ediyor. Bu Mart ayında izlediğimiz Ben Ölmeden Önce de Groundhog Day’in aynı günü tekrar ve tekrar yaşama temasını ödünç almıştı

Sony’nin defolu malı: Blade Runner 2049

Sony, Türkiye’de defolu yani kusurlu bir ürünü bile, isteye piyasaya sürdü. Bu ürün olması gereken standartların altında ve Batı’daki muadillerine göre eksik parçalar içeriyor. Bu durum tüketici haklarını açık bir ihlaldir. Sözünü ettiğim mal “Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı” adlı film. Filmin bazı sahneleri bozulmuş, çerçevede görünmesi gereken öğeleri ayıklanmış. Başka planların da çıkarıldığına dair iddialar var. Filmi görmedim ve bu haliyle görmek de istemiyorum. Bu muameleye maruz bırakılmayı, yaşam tarzıma bir saldırı olarak görüyorum. Tüketici haklarıma bir saldırı olarak görüyorum. Sony bunu şöyle açıklıyor bir de utanmadan: “Bazı bölgelerde Sony Pictures yerel kültüre saygısından ötürü filmin hafifçe değiştirilmiş bir versiyonunu piyasaya sürmüştür.”

Düşünün, Sony size bir televizyon satıyor ama bu televizyon bazı kanalları göstermiyor, bazı görüntüleri kendisi flulaştırıyor, bazı dvd’leri müstehcen bulup sansürlüyor. Sony’nin bir radyo sattığını düşünün; Avrupa’daki versiyonu her frekansa açıkken, size satılan radyo bazı frekanslara kapalı. Bazen fazla tiz bulduğu sesleri kısıyor, bazen de bu ses fazla bas, sizin hassas kulaklarınızı tahriş eder buyuruyor.

Ve gerekçesi de bana saygı! Yerel kültürüme saygı! Ne demek yerel kültür? Sinema bir yerel kültür mü? Sana Orhan Pamuk’un kitabını sansürleyip okutmaya kalksam, buradaki hüzün sana ağır gelir desem bunu kabul eder misin Sony’nin aklı evveli? Tek derdin daha geniş bir pazar bulmak kendine, daha çok para kazanmak, bunu da yerel kültüre saygı diye yutturmaya çalışıyorsun! Burada sansür kurulu diye bir şey var. Biz onunla mücadele ederiz; sen de destek olsan keşke. Ama sen sansürü baştan kendin uyguluyorsun!

Sony’nin bu hamlesini protesto edin! Balde Runner’a bilet alıp da gitmeyin! Tüketici haklarını koruyan dernekler, lütfen harekete geçin! Sony’yi şikâyet edin! Bize defolu mal kakalamaya çalışıyor! Bu bir suçtur! Sessiz kalmayın!

Ölüm Günün Kutlu Olsun: Biz bu filmi görmüştük

Groundhog Day (1993), yani Türkçe adıyla Bugün Aslında Dündü filmi ilham vermeye devam ediyor. Bu Mart ayında izlediğimiz Ben Ölmeden Önce (Before I Fall) de Groundhog Day’in aynı günü tekrar ve tekrar yaşama temasını ödünç almıştı. Ölüm Günün Kutlu Olsun’da (ÖGKO) da filmin kahramanı kendisini tekrarlayan bir döngünün içinde buluyor. Her seferinde öldürülmesiyle sonuçlanan bir güne uyanıyor her sabah. Bu filmlerin kıssadan bir hissesi de oluyor. Kahramanımız daha iyi bir insan olmanın erdemlerini keşfediyor nihayetinde. Groundhog Day bu mesajı derinlikli bir biçimde veriyordu. Aynı şeyi ÖGKO için söylemek mümkün değil. Vasat bir film bu, gitseniz de olur, gitmeseniz de. Ama Groundhog Day’i mutlaka seyredin.