Müzisyenler, salgında ortaya çıkan sorunlara Zeki Müren’in ‘Sorma ne haldeyim’ şarkısıyla isyan etti. Redd vokalisti kira ödemek için gitarını satarken Ahbap Platformu’nun dayanışma kampanyasına ünlü isimler katıldı.

Sorma ne haldeyiz yangınlardayız

Salgın sürecinde yetersiz devlet destekleri nedeniyle milyonlarca kişi işsiz kalırken şüphesiz en çok etkilenenler arasında müzisyenler de yer aldı. Eğlence mekânlarının kapatılmasıyla işsiz kalan müzisyenlerin ekonomik olarak çöktükleri için intihar ettiğine dair haberler gündemden eksik olmadı.

Salgının başlamasından yaklaşık 1 yıl sonra müzisyenlere verilmeye başlanan bin liralık devlet desteğiyse kimsenin yarasına merhem olmadı. Yeni normalleşme sürecinde de eğlence mekânlarına yönelik kısıtlamaların devam etmesi nedeniyle müzisyenler artık isyan ediyor.

YAŞANABİLİR DÜZEYDE DESTEK VERİLSİN

Yurdun birçok yerinde işsiz kalan müzisyenler eylem yapıyor. Dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa ile birlikte CHP Genel Merkezi önünde iktidara seslenen müzisyenler, türkülerle yaşadıkları sorunlara dikkat çekmeye çalıştı. Müzisyenler ‘Sorma ne haldeyim’ şarkısını söylerken Ağbaba ise yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Hayatlarına kıyanlar, enstrümanlarını satanlar var. Başka işlerde çalışanlar var. Hamallık yapan var. Hükümetin bunlardan haberi var mı? Müzik, darbe döneminde bile bu kadar susturulmamıştı.” Ağbaba konuşmasında yasaklar tamamen kalkana kadar sanat emekçilerine yaşanabilir düzeyde hibe desteği verilmesini talep etti.

ÜNLÜ İSİMLER ÇALGILARINI SATIŞA ÇIKIRIYOR

Haluk Levent’in kurduğu Ahbap Platformu’nun, salgında işsiz kalan müzisyenlerin faturalarını ödemeyi amaçladığı kampanyaya ise dayanışma çığ gibi oldu. Musa Eroğlu, kampanyaya destek olmak için sazını satışa çıkarırken, İzmir’den bir yurttaş saz için 40 bin lira destekte bulundu. Desteği yapan Ahmet Akçelik, “Musa abimin sazı hep sahnede olsun. O hep çalsın. Ama İzmir’e konsere geldiğinde bir fotoğraf çektirirsek o da yeterli” açıklamasında bulundu.
Benzer destek Kurtalan Expres’in bas gitaristi Ahmet Güvenç’ten de geldi. Güvenç’in gitarı için 40 bin lira bağış yapan Ebubekir Şahin “Ne güzel bir onur bu. Kurtalan Expres ile büyüdük. Bas gitar Ahmet abide kalsın. O hep çalsın” ifadelerini kullandı.

Kampanyaya katılanlar arasında müzisyenler Edis Görgülü, Melek Mosso, Aleyna Tilki futbolcu Merih Demiral ve daha pek çok ünlü isim yer aldı.

Redd grubunun gitaristi Doğan Duru ise kirasını ödeyebilmek için 2 gitarını sattığını belirtti. Sorunun yardım kampanyalarıyla aşılamayacağını aktaran Duru Twitter hesabından şu açıklamalarda bulundu: “Konuyu normalleştirmeyelim. İsyan etme noktasındayız, edelim. Amacımız destek yaratmak değil sahneye çıkmak için şartları zorlamak olmalı.”

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU GÜVENCESİZ

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği’nin geçen mart ayında yayınladığı rapora göre salgın sürecinde müzisyenlerin yüzde 78’i sosyal güvencesiz çalışırken yüzde 93,9’u kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadı. Raporda müzisyenlerin yüzde 90,3’ünün ekonomik durumunun daha kötüye gittiğini belirttiği aktarıldı. Müzik sektörü çalışanlarının yüzde 29,4’ünün salgın öncesinde aylık kişisel geliri 1.000 TL’nin altında olduğu vurgulandı.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Zonguldak’ta gittiği açılış töreninde, 31 bin sanatçıya 250 milyon liraya ulaşan destek verileceğini, tiyatroda 25 milyon lira tutarında turne desteği sağlanacağını öne sürdü.