TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin yazılı soru önergelerine en az yanıt veren bakanlıkları açıkladı. Buna göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, soruların sadece yüzde 7’sine yanıt verdi. Adalet Bakanı Gül ile Sağlık Bakanı Koca da sorulara en az yanıt veren bakanlar oldu

Sorular yanıt bekliyor bakanlıklar suskun

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesinin ardından işlevini büyük ölçüde yitiren TBMM’de muhalefet milletvekillerinin elindeki en önemli denetleme mekanizması olarak kalan yazılı soru önergeleri de yanıtsız bırakılarak anlamsızlaştırılıyor.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde bakanların, milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtların dağılımını sordu. Yeni sistemde bakanların milletvekillerini önemsemediğini kaydeden Yavuzyılmaz, “En çok hangi bakan bizleri muhatap alıyor?” diye sordu.

TBMM Başkanlığı tarafından verilen yanıtta milletvekillerinin yazılı soru önergelerine en az Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevap verdiği kaydedildi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca en az yanıt veren diğer bakanlar oldu. Buna göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk yüzde 7, Adalet Bakanı Gül yüzde 8, Sağlık Bakanı Koca ise yüzde 12,22 oranında soru yanıtladı.

TBMM Başkanlığı, hangi partinin kaç önergesine yanıt verildiği bilgisini de paylaştı. Buna göre, AKP’nin iki önergesinden biri yanıtlandı ikincisi ise henüz yanıtlanmadı. CHP’nin 6 bin 813 önergesinin 4 bin 229’u yanıtlandı. MHP’nin 395 önergesinin 211’i, İyi Parti’nin ise bin 124 önergesinden 707’si yanıtlandı. HDP milletvekillerinin 3 bin 270 yazılı soru önergesinden sadece 845’ine yanıt verildi.

***

YAVUZYILMAZ: BAKANLAR VEKİLLERDEN KAÇIYOR

CHP’li Yavuzyılmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Milletvekilleri soruyor, bakanlar kaçıyor. Yazılı soru önergelerinin yanıtlanma oranı çok düşük. İşsizlik, liyakatsizlik, adaletsizlik, kadına şiddet ve sağlık konusundaki verilerin gerçeği yansıtmaması ile ilgili sorulara bakanlıklar yanıt vermiyor. Zira verebilecekleri yanıt yok. Durum o kadar vahim, o kadar acı. Bakanlıkların verdiği az sayıdaki önerge yanıtı ise bilimsellikten uzak ve kalitesiz” dedi.