10 Ekim Ankara Katliamı’nda firari 16 sanığın yargılanmasına ilişkin dava dün başladı. Mağdur avukatları 16 IŞİD’ci sanığın takip edilmesine rağmen yakalanmamasından sorumlu kamu görevlilerinin yargılanmasını talep etti

Sorumlu görevliler de yargılansın

BirGün Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı davasında verilen kararın ardından, firari IŞİD’ci sanıkların yargılanmasına Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. 16 firari sanığın bulunduğu davaya 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri, sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partilerden temsilciler katıldı. Sanık sandalyelerinin boş olduğu duruşmada, mağdur avukatları ve aileler konuştu.

Kısıtlılık kararına tepki
Mağdur avukatlarından Sevinç Hocaoğulları, dosyadaki kısıtlılık kararına tepki gösterdi. Kısıtlılık kararı ile adaleti sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Hocaoğulları, “103 insanın öldürüldüğü bir katliamda rekor cezaların değil, adaletin peşindeyiz. 10 Ekim siyasi bir katliam olduğu için hiçbir kamu görevlisi ve sorumlular yargılanmadı. Gaziantep Valisinin sorumluluğu açık olmasına rağmen Vali terfi ederek İstanbul’a atandı” dedi.

Soruşturma aşamasında “x” ve “y” olarak ifade edilen kişilerin bulunması için mahkemenin bir çaba sarf etmediğini dile getiren Hocaoğulları, “Bu yargılama yarınımızı ilgilendiriyor” diye konuştu.

Katliamdan yaralı kurtulan Mustafa Çeker de 16 firari sanığın “ihmal sonucu” serbest kaldığını ifade etti. Çeker, “Katliamda siyasi bir sorumluluk var. Siyasi ayak da yargılanmazsa kimsenin vicdanı rahat etmeyecek. Devlet başka katilleri Suriye’den bulup getiriyor da IŞİD’lileri neden bulup getiremiyor? Ben bir canlı bombanın anne babasının ‘çocuğumuzu yakalayın’ çağrılarını biliyorum” dedi.