Ermenek Katliamı’ndan bu yana dört yıl geçti. Acılar hâlâ tazeliğini koruyor. Katliamdan sorumlu olan sanıklara ‘ödül’ gibi cezalar verildi

Sorumlular serbest kalacak

BURCU CANSU

Karaman’ın Ermenek ilçesinde, Has Şekerler Madencilik Şirketine ait linyit ocağında su basması sonucu 18 işçinin hayatını kaybetmesinin üzerinden dört yıl geçti. Aradan geçen dört yıla rağmen acı tazeliğini koruyor. Aileleri kahreden bir başka faktör ise sorumluların hak ettikleri cezayı almamış olması.

Suç büyük ceza az
Madenci ailelerinin avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, “Suç ‘olası kast’ olarak değerlendirilmedi. Cumhuriyet Savcılığı mütalaasında suçu ‘bilinçli taksirle’ değerlendirdiği için sanıklar üst sınır olarak 15 ila 22.5 yıl arasında ceza alabildi. Denetimli Serbestlik Yasası ile suçun yarısını yatıp son 2 yıl da erken bırakılacakları için 7 içinde serbest kalacaklar” diye konuştu.

Yılmaz, Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar ve Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi’nin o dönem ki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey’in ceza almasının “olumlu” olduğunu ancak işlenen suça göre verilen ceza yetersiz olduğunu belirtti.

Ermenek Katliamı dosyası kapsamında, İnfaz Savcılığı tarafından maden mühendisi Cemile Karaca hakkında yakalama kararı çıkarıldığını söyleyen Yılmaz, “Daimi nezaretçi olan Yavuz Özsoy ise başından beri kaçak durumda. İlk etapta tutuklanıp serbest bırakılan Yavuz Özsoy hala aranıyor” diye konuştu.

***

Dava süreci

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 2016 yılında sonuçlandı. Mahkeme “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar’ı 13 yıl 9 ay, ruhsat sahibi olan Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi’nin o dönemki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey’i 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt 13 yıl 9 ay, maden mühendisi Cemile Karaca 6 yıl 8 ay, daimi nezaretçi Yavuz Özsoy ise 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Karar temyize götürüldü. Dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, bazı sanıklara verilen cezaları az buldu. Mahkeme, Has Şekerler patronu Saffet Uyar, ruhsat sahibi Abdullah Özbey ve teknik nezaretçi Ali Kurt’un aldığı cezaları 19’ar yıl 3’er ay hapis cezasına yükseltti. Daimi nezaretçi Yavuz Özsoy’a 21 yıl, Cemile Karaca’ya ise 14 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Abdullah Özbey, Ali Kurt ve Saffet Uyar’ın tutukluluk halleri ile Yavuz Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi.