AİHM, Berkin Elvan'ın ailesinin açtığı davada Türkiye'yi mahkûm etti. Baba Sami Elvan, "İstanbul Emniyet Müdürü ve valisinin de bizim çocuğumuzun hayatını kaybetmesinde sorumluluğu var, yargılanacaklar" dedi.

Sorumlular tekrar yargılanacak
Berkin Elvan'ın öldürülmesi toplumun farklı kesimlerinin tepkisini çekmişti. (Fotoğraf: AA)

Umut Can FIRTINA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi direnişi sırasında kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 265 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Belkin Elvan'ın ailesinin açtığı davayı karara bağladı.

AİHM, ailenin başvurusuyla ilgili olarak Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkıyla ilgili 2’nci maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili dönemin İstanbul emniyet müdürü ve valisinin sorumluluklarıyla ilgili Türk yetkililerin etkili bir soruşturma gerçekleştirmediği görüşüne vardı. Elvan'ın ölümüne neden olan polis memurunun daha ağır bir mahkûmiyetle cezalandırılması yolundaki şikâyetle ilgili Türkiye’de iç hukuk yollarının tüketilmediğine karar veren AİHM, bu konuda şu anda bir karar veremeyeceğini bildirdi. Elvan’ın anne ve babası Sami ve Gülsüm Elvan ile iki kız kardeşi Gamze ve Özge Elvan 2019 yılında Türkiye aleyhine AİHM’de dava açmıştı.

HESAP VERECEKLER

Kararı olumlu bulduklarını belirten baba Sami Elvan, “Daha önce demiştik bizim çocuğumuzun vurulması, emniyet müdürü ve valinin, bütün yetkililerin bilgisi dahilindedir diye. İlk günden bugüne kadar bütün sorumluların yargılanması gerektiğini söylüyoruz. Suç duyurusunda bulunmuştuk. İstanbul Emniyet Müdürü ve valisinin de bizim çocuğumuzun vurulmasında hayatını kaybetmesinde sorumluluğu var yargılanacaklar. Şimdi Türkiye’deki yargı önüne çıkıp hesap verecekler” diye konuştu.

Elvan ailesinin avukatı Deniz Özen ise AİHM kararı gereğince, bundan sonra yapılması gerekenin tekrar bir soruşturma başlatılması olduğunu belirtti. Berkin Elvan'ın ölümünde sorumluluğu bulunanlara yönelik takipsizlik kararı verildiğini hatırlatan Özen, bu isimler hakkında tekrar dava açılacağını aktardı.

DAVA SÜRECİ

15 yaşındaki lise öğrencisi Berkin Elvan, Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitirdi. Elvan ailesinin avukatları 25 Haziran 2013’te polislerle ilgili "kasten adam öldürme" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı suçlamayı "zor yetkisine ilişkin sınırın aşılması" olarak değiştirerek kabul etti ve soruşturma başlattı. Soruşturma 3,5 yıl sürdü ve 20 Aralık 2016'da birçok kez savcı değiştikten sonra tamamlandı. Savcı iddianamesinde polis memuru Fatih Dalgalı'nın 'olası kasıtla adam öldürmek' suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Yıllarca süren yargılamanın ardından 18 Haziran 2021'de polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Dalgalı için tutuklama kararı çıkmadı. Dosya itiraz üzerine Yargıtay'a gitti. Yargıtay cezayı onarsa Fatih Dalgalı cezaevine girecek.