Daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinin katledilmesine yönelik açıklamalarda, saldırının sorumlusunun iktidar olduğu belirtildi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu ise yapacağı ziyareti iptal etti.

Sorumlusu iktidar

HABER MERKEZİ

Konya'nın Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi’nde daha önce “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” denerek saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinden 7 Kürt yurttaşın öldürülmesine tepki yağıyor. Ülkenin dört bir yanında 7 kişinin katledilmesine ilişkin yurttaşlar sokağa çıkarken saldırgan Mehmet Altun ise henüz yakalanmadı. Olayla ilgili gözaltına alınanların sayısı 14’e çıktı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, bugün Yaşar Dedeoğlu, eşi İpek Dedeoğlu ve çocukları Barış, Serpil, Serap, Metin ve Sibel Dedeoğlu’nun öldürülmesi nedeniyle Konya’ya yapacağı ziyareti iptal etti. Ziyaretin ‘ortamın uygun olmadığı gerekçesiyle’ iptal edildiği bildirildi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Katliamın Kürtlere yönelik bir ırkçı bir saldırı olduğu netleşti. Komisyon, bunu rapora yazmak zorunda kalacaktı ve bu yüzden gidişi iptal ettiler” dedi.

DEDEOĞLU AİLESİNİN YAKINLARINA DARP

Öte yandan Dedeoğlu ailesinin, yakınları katliamın yapıldığı evin önünde darp edildiklerini belirtti. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre katliamı duyan Dedeoğlu ailesinin yakını Rıfatoğlu ailesinin, olayın yaşandığı eve gitmek isterken polis tarafından darp edildiği öne sürüldü. Darp edilen kişilerin vücutlarında darp izleri görüldü. Harun Rıfatoğlu, şunları belirtti: “Katledilenler amcam ve teyzemdi. Komşumuz bize eve baskın düzenlendiğini söyledi. Evin etrafını polisler çevirmişti. İki copla vurdular, yere düştüm, kalktım. 'Kim vurdu' diyerek tepki gösterdiğimde 10-15 kişi üzerime çullandı” dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ise “Nefret saldırılarını ve şiddeti durdurun” diyerek bir açıklama yayınladı. TİHV, saldırı ile ilgili olarak hakikati açığa çıkarmak ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla en kısa zamanda Konya'nın Meram ilçesine giderek gerekli inceleme ve gözlemlerde bulunacaklarını açıkladı. Yetkililerin gerekli koruma tedbirlerinin almamasının affedilemez bir sonuca yol açtığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu olay bir kez daha göstermiştir ki şiddetin toplumsal ilişkileri düzenleyen ve sorunları çözen tek etkili araç olduğu kanaati toplumda giderek daha güçlü bir yer edinmektedir” denildi. İnsan Hakları Derneği ve TİHV heyetinin yaptığı görüşmeler sonrasında bir rapor hazırlanacağı öğrenildi.

***

Üstünü örtmek istiyorlar

Mersin’de HDP Tarsus İlçe Örgütü, Konya’daki katliamdan iktidarın sorumlu olduğunu belirterek eylem düzenledi. İlçe Eşbaşkanı Bekir Anaçkaya, olayın ‘husumet’ olarak gösterilmesine tepki gösterdi. Anaçkaya, “Olayın üstünü örtme çabasıdır. Aynı zamanda tükenmişliklerinin ve acizliklerinin de açık ifadesidir. Her gün hedef gösteren, nefret dilini kullanan, saldırılara zemin hazırlayan açıklamalarda bulunan iktidar bütün saldırılardan sorumludur” dedi. Van’da, Dedeoğlu ailesine yönelik saldırı için düzenlenen eyleme katılan 6 kişi, ev baskınıyla gözaltına alındı. Önceki gün düzenlenen polis müdahalesinde ise 3 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin önceki gün düzenlediği eylemde haber takibi yapan gazetecilere yapılan ırkçı saldırının ardından gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri Muhammed Enes Sezgin, Özgür Gelecek çalışanı Taylan Öztaş, sendika.org muhabiri Derya Saadet ile 4 kişi adliyeye sevk edildi.