Türkiye ile BioNTech ve Pfizer şirketleri arasında bürokratik sorunlar yaşandığı ve bu sorunların çözülmediği takdirde, Türkiye’nin bu firmalardan sipariş ettiği aşıların Avrupa'ya satılabileceği kaydedildi.

Sorunlar çözülemedi: BioNTech'in Türkiye için ayırdığı aşı Avrupa’ya satılabilir

Türkiye ile BioNTech ve Pfizer şirketleri arasında bürokratik sorunlar bulunduğu ve söz konusu sorunların çözülmediği takdirde, Türkiye’nin bu firmalardan sipariş ettiği 5 milyon doz aşının Avrupa Birliği (AB) piyasasına sürülebileceği belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aralık ayı sonunda aşı tedarik çalışmalarına yönelik bir açıklama yapmış, açıklamasında iki firmanın geliştirdiği aşıdan ilk etapta 500 bin doz getirileceğini, bunun da şubat sonuna kadar 5 milyon doza tamamlanacağını duyurmuştu. Ancak bugüne kadar Türkiye’ye BioNTech/Pfizer aşısından gönderilmedi.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, iki taraftan yetkililere ulaştı. Aldığı bilgileri bugünkü köşesine taşıdı.

‘GEREKLİ GÜVENCELER VERİLMEDİ’

Buna göre, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, gerekçenin BioNTech/Pfizer şirketlerinin aşı hakkında gerekli güvenceleri vermemesi olduğunu söyledi.

BioNTech/Pfizer yetkilileri ise aşıları satın almak için görevlendirilen Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) bürokratik engeller çıkardığını, bu nedenle satış işleminin yapılmadığını belirtti.

Konuyla yakından ilgilenen başka bir yetkili ise, şayet bürokratik sorunlar zamanında aşılamazsa şirketlerin bir-iki hafta içinde Türkiye için ayrılan aşıları AB pazarına süreceğini söyledi.

Türkiye, BioNTech/Pfizer haricinde, Çinli Sinovac firmasından 50 milyon doz sipariş etmiş, bugüne dek bunun 13 milyonu ülkeye teslim edilmişti.

Bilim insanları arasında genel kabul bir kişinin corona virüsüne karşı koruma elde etmesi için iki doz aşı vurulması gerektiği yönünde. Türkiye’de şimdiye dek yaklaşık 2 milyon 600 bin kişiye aşı vuruldu. Bunun yaklaşık 1.5 milyonu sağlık çalışanı.