2019 yılı, hemen her alanda olduğu gibi eğitim alanında da hüsranla sonuçlandı. 2019 yılında ataması yapılmayan öğretmen sorunu devam ederken MEB, dini vakıf ve derneklerle işbirliği ısrarını sürdürdü. Okul güvenliği için hazırlanan yönetmeliklerin ertelendiği bu yılda, kangren halini alan ikili eğitimin sonlandırılması için adım atılmadı

Sorunlar masada kaldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

2019 yılı, hemen her alanda olduğu gibi eğitim alanında da büyük hayal kırıklarıyla geride kaldı. Dini vakıflarla yapılan protokoller, kalabalık sınıflar ve eğitimin dinselleştirilmesi için atılan adımlar, 2019 yılında da hız kesmedi. OECD’nin, “Bir Bakışta Eğitim-2019” raporuna göre, Türkiye okulöncesi eğitimdeki okullaşma oranında 30 ülke arasında son sırada yer aldı. Kamu kaynaklarından eğitim kurumlarına yaptığı harcamalar listesinin de sonlarında yer alan Türkiye’de, okulöncesi okulların yüzde 50’sinin özel olduğu bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm tepkilere karşın dini vakıf ve derneklerle işbirliğinde ısrarcı oldu. 2019 yılında, aralarında TÜGVA ve ENSAR’ın da yer aldığı birçok tartışmalı vakıfla masaya oturuldu. Bakanlık, “Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”nde değişiklik yaparak, vakıf ve derneklerin öğrencilere yönelik etkinlikler düzenlemesinin önünü açtı.

İKİLİ EĞİTİM KANGREN OLDU

Kangren haline dönüşen ikili eğitimin sonlandırılması için atılan adımlar yetersiz kaldı. Tasarruf gerekçesiyle MEB bütçesinden milyarlarca lira kesinti yapılırken ikili eğitimin sonlandırılması için ihtiyaç duyulan okul inşaatları ödenek yetersizliğine takıldı.

PISA HÜSRANLA SONUÇLANDIsorunlar-masada-kaldi-668920-1.

2019 yılı içinde açıklanan PISA sonuçları da Türkiye’deki eğitimin kalitesindeki düşüklüğü bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye, okuma becerileri, matematik ve fen alanlarındaki başarı sırasını 2015 yılına göre artırsa da hemen her alanda OECD ortalamasının çok altında kaldı. Türkiye’nin, 37 OECD ülkesinin okuma becerilerine göre sıralandığı listedeki yeri 31 oldu.

GÜVENLİK ERTELENDİ

2019-2020 eğitim öğretim yılına altyapı yetersizlikleri başta olmak üzere birçok problemle giren okullar, yeni bir güvenlik tehdidiyle daha karşı karşıya bırakıldı. Okul servislerinin güvenli hale getirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeyi erteleyen Milli Eğitim Bakanlığı, “Okul Gıdası Logosu” uygulamasına ilişkin tebliği de 2020 yılına erteledi. Erteleme kararının okul kantini işletmecilerin Bakanlığa yaptığı ziyaretin ardından alınması dikkati çekti.

ATAMA BEKLEYENLER

Ataması yapılmayan öğretmen sayısı çığ gibi büyüyerek yarım milyona ulaştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bana kalsa 60 bin öğretmen atarım” dese de bütçe yetersizliği gerekçesiyle 2019 yılında yalnızca 40 bin öğretmenin ataması yapıldı. Eğitimcilerin, “Ayrımcılığa yol açıyor” gerekçesiyle eleştirdiği sözleşmeli istihdam modelinde de ısrarcı olundu.

ÖZELİ KRİZ VURDU

Plansız ve denetimsiz şekilde açılan özel okullar ekonomik kriz nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Çok sayıda özel okul kapısına kilit vururken öğretmenler, öğrenciler ve veliler mağdur oldu. Bakanlığın teşvikleri sonucu, örgün eğitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranı yüzde 19,20’ye ulaşırken birçok okulun öğretmenlere maaş ödememesiyle başlayan süreç onlarca okulun kapanmasıyla sonuçlandı.