İktidar ekonomik koşulları olağan karşılasa da gerçekler bambaşka. 2500 lira alan bir emekli, maaşının büyük kısmını kira ve faturalara ödüyor. Emekli Bulut: Günlük 30 lira kalıyor. Geçen yıl yediğim balığı bu yıl alamadım.

Sorunların boyu maaşları aşıyor

Rıfat KIRCI

İktidara göre toplumun ekonomik koşulları olağan. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ücretlere yapılan artışın yeterli olduğunu savunuyor. Pahalılığı yakıcı şekilde hisseden emekliler ise iktidarın ilgisizliğine tepkili.

Emekli olan ancak geçinemediği için iş arayan Ergün Bulut, 13 milyon emekliden sadece biri. İktidarın çizdiği pembe tablonun emeklilerin yaşadığı gerçeklikle uyuşmadığını belirten Bulut, “Kira desteği istiyorum, ulaşım ve sağlık ücretsiz olmalı. En önemlisi maaşlarımıza acilen zam yapılmalı” diyor.

Ergün Bulut, 2017 yılında kamudan taşeron işçi olarak emekli olmuş. İşçiyken asgari ücret aldığını aktaran Bulut, şu anda 2500 lira emekli aylığıyla geçinmeye çalışıyor. Gelirinin büyük bir bölümü kira ve fatura ödemelerine gidiyor. Emekli olunca yaşamını sürdürebilmek için işe girdiğini belirten Bulut, şimdi işsiz olduğunu, iş aradığını söylüyor.

GEÇİNEMİYORUM İŞ DE BULAMIYORUM

Bulut emekli olduktan sonra yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “İstanbul Pendik’te tek başıma bir evde yaşıyorum. Emekli olduğumda geçinemediğim için işe girdim. Trafik levhaları yapan, yollardaki şeritleri boyayan bir şirkette işçi olarak çalışmaya başladım. Bariyerleri kaldırıyordum, boya taşıyordum, ustalara yardım ediyordum. Sigortasız çalışıyordum tabii. Sonra farklı bir iş vereceklerini söyleyerek bizden sabıka kaydı, ikametgâh gibi bilgilerimizi istediler. Bu bilgileri aldıktan sonra bekledik. Bir şey değişmeyince neden istediklerini sordum. Beni azarlamaya kalktılar. Tartıştık, işten çıkardılar.”

sorunlarin-boyu-maaslari-asiyor-1006255-1.

Asıl mesleğinin mobilya cila ustalığı olduğunu belirten Bulut, iş aramayı sürdürüyor ama bir türlü iş bulamıyor. “Benim mesleğimde 35-40 yaşın üzerinde kimseyi işe almıyorlar. Gençleri işe alıyorlar. Ben 60 yaşındayım. Başvurmadığım iş kalmadı. Ne iş olsa yaparım ama yaşım sorun oluyor” diye konuşuyor.

DOĞALGAZ SOBASINA 500 LİRA FATURA

Milyonlarca emekli gibi Bulut’un öncelikli gündemi hayat pahalılığı. “Kiram 1000 lira. Faturalarla birlikte aylık 1800 lira kadar giderim oluyor. Bana kalan para günde 30 lira gibi bir şey” diyor Bulut.

Bulut, doğalgaza gelen zamma tepkili. Evinde kombi yok, kış boyunca doğalgaz sobasıyla ısınmaya çalışmış. “Üşüyerek oturmama rağmen 400-500 lira fatura geldi” diyen Bulut, elektrik zammının da belini büktüğünü söylüyor. “Hava karardığında lambayı açmıyorum. Televizyon ışığıyla geçiyor gece" ifadelerini kullanıyor.

Kombisiz evde yaşadığı için evinde suların soğuk aktığını anlatan Bulut, bu nedenle sağlık sorunları yaşamış: “Su buz gibi tabii. Romatizma sorunu oldu. Ellerim şişti. Doktor soğuk sudan uzak durmamı söyledi ama sürekli su ısıtamam. Kışın bulaşık yıkamak zor oluyor da katlanmak zorundayım.”

YARI AÇ YARI TOK YAŞAM MÜCADELESİ

Gıda ürünlerindeki pahalılığa dikkat çeken Bulut, neyi almaya gücü yeterse onu yediğini belirtiyor: “Pırasa alıyorum o güzel oluyor. Patates, makarna… Çoğunlukla makarna tabii. Haşladığımda 2-3 gün idare ediyorum.”

Son aylarda mutfaktaki yangının “çok daha fena bir hal aldığını” söyleyen Bulut, “Geçen kış balık yiyordum. Tavuk da alıyordum. Şimdi almaya kalksam borçlanırım. Zaten günlerim yarı aç geçiyor. Ne balığı, ne tavuğu…” ifadelerini kullanıyor.

VİCDANLARI KURUMUŞ

Ergün Bulut, emeklilerin sorunlarını yok sayan iktidara tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: “Anlayamıyorlar, bunlar yaşanmıyor sanıyorlar. Ya da farkındalar ama görmezden geliyorlar. Yani vicdanları kurumuş. Kendi yakınlarına her türlü yardımı desteği yapıyorlar, görüyoruz. Bize gelince ‘Prosedür uygun değil’ diyorlar. Devletten yardım bile alamıyoruz.”

1100 LİRA İKRAMİYE KİME, NEYE YETECEK

Konu, Bakan Bilgin’in “Gündemimizde yok” diyerek kestirip attığı bayram ikramiyelerine geliyor. Bayram ikramiyelerinin çok düşük olduğunu vurgulayan Bulut şöyle konuşuyor: “İlk verildiğinde 1000 liraydı. Onu da muhalefetin zorlamasıyla verdiler. Sonra geçen sene 1100 liraya çıkardılar. Bu ikramiye kime neye yetecek? İkramiyeyi alınca balık yerim, tavuk alırım, beyaz peynir alırım. Sonra yine eskiye dönerim.”

ÜCRETSİZ SAĞLIK, ULAŞIM, BARINMA

Yaşamının hiçbir döneminde bu kadar zorlanmadığını aktaran Bulut, “Emekli zaten yıllarca primi ödemiş insandır. Yaşlılığına prim ödeyerek birikim yapar, yaşlandığında devlete emanet ettiği parayı geri alır. Çünkü çalışamaz artık. Biz de çalışmadan yaşayabilelim istiyoruz” diyor.

Milyonlarca emekli gibi insanca bir yaşam istediğini dile getiren Bulut, bunun için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

“Önce kira yardımı. Kira desteği verilmesini isterim, bu olsa rahatlarız.

Doktora gittiğimizde bizden kesinti yapılıyor. Zaten günde 20-30 lira kalıyor maaşımızdan, bunun da 15 lirası sağlık ocağına… Bir de ilaç parası. Emekliye sağlık tamamen ücretsiz olmalı. İlaç tamamen ücretsiz olmalı.

Emeklilerde ulaşım da ücretsiz olmalı. Ve tabi ki maaşlarımız acilen artırılmalı.”

AKP'Lİ ERDOĞAN AÇIKLADI, İKRAMİYEYE ZAM YOK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında emekliye bayram ikramiyesine zam yapılmayacağını, bu yıl da 1100 lira verileceğini duyurdu. Erdoğan, Çalışma Bakanı Bilgin’in önceki gün yaptığı açıklamayı hatırlatarak “Çalışma Bakanı’nın dediği gibi, emekliye bayram ikramiyesi 1100 lira olacak” dedi. DİSK Araştırma Merkezi’ne (DİSK-AR) göre ise ikramiye enflasyon oranında artmış olsaydı bugün 2507 lira olmalıydı.

sorunlarin-boyu-maaslari-asiyor-1006256-1.