Eğitim İş’in araştırmasına katılan öğretmenlerin yüzde 70’i, dini vakıfların eğitime müdahalesinden rahatsız olduğunu ifade etti. Büyük bölümü mesleklerinin saygınlık özelliğini yitirdiğini düşünen öğretmenlerin yüzde 54’ü Milli Eğitim Bakanı’nın sorunları çözebileceğine inanmadığını dile getirdi

Sorunların çözüleceğine inanmıyorlar: Öğretmenler "umutsuz"

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Eğitim İş’in öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarını araştırmak amacıyla yaptığı çalışma kamuoyuyla paylaşıldı. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 23 ilde bin 60 öğretmenle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, öğretmenlerin mesleklerine olan saygının azalmasından şikayetçi olduğunu ortaya koydu. Görüşülen öğretmenlerin yüzde 54,24’ünün, Milli Eğitim Bakanı’nın eğitimin sorunlarını çözebileceğine inanmadığı bildirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerin eğitime müdahalesinden rahatsız olan öğretmenlerin oranı yüzde 70’le ifade edildi.

Ek iş yapmak zorundalar

Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 77,83’ü öğretmenliğin saygın meslek olma özelliğini kaybettiğini belirtti. Maddi sıkıntıları nedeniyle motivasyonunun azaldığını söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 65 olurken on öğretmenden dördü daha çok gelir elde edebileceği bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakabileceğini dile getirdi. Öğretmenlerin yüzde 42’sinin ikiden fazla kredi kartı kullandığı ancak yüzde 29’unun kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebildiği ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 22’si, ek iş yapmak zorunda kaldığını kaydetti.

Devlet okullarının niteliği düşüyor

Eğitim İş’in araştırmasında dikkati çeken başlıklar şunlar oldu:

  • Öğretmenlerin %50,66’sı çocuklarının dengeli bir şekilde beslenemediğini ve gıda ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını belirtti.
  • Öğretmenlerin %57,45’i çocuklarının kılık kıyafet ihtiyacını rahat bir şekilde karşılayamadığını belirtti.
  • Öğretmenlerin %50,66’sı gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını ifade etti.
  • Öğretmenlerin %50,19’u görevden alınma korkusu yaşadığını belirtti.
  • Öğretmenlerin %75,57’si devlet okullarında eğitimin niteliğinin her geçen gün düştüğünü belirtti.
  • Öğretmenlerin %46,89’u okul yöneticilerinin öğretmenlere siyasi baskı yaptığı, %17,64’ü ise kararsız olduğu yönünde cevap verdi.
  • Öğretmenlerin %%69,9’u devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle öğrencilerin özel okullara yönlendiğini belirtti.
  • Öğretmenlerin %11,23’ü maaşında icra olduğunu ifade etti.
  • Öğretmenlerin %58,87’si her ay bir kitap alamadığını belirtti.