AB dönem başkanlığını devralacak Almanya’yı salgının yol açtığı ekonomik ve toplumsal krizin yanı sıra göçmenler, Libya ve Suriye gibi önemli sorunlar bekliyor. Dışişleri Bakanı Mass Libya’ya silah gönderenlerin açıklanmasını istedi

Sorunlu başkanlık!

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı bugünden itibaren yıl sonuna kadar Almanya’ya geçti. Altı aylık dönem başkanlığını Hırvatistan’dan devralan Almanya’yı zorlu bir dönem bekliyor. AB’yi sarsan büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak Almanya, salgının yol açtığı ekonomik ve toplumsal krizin yanı sıra göçmen krizi, Libya ve Suriye savaşlar, ABD ile yaşanan gerilim gibi önemli sorunları önünde bulacak.

TARİHİ KURTARMA PLANI BEKLEMEDE

Devir teslim töreni öncesinde pazartesi akşamı Berlin’in kuzeyinde Meseberg Kale’sinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Merkel, geri ödeme yapılmayacak şekilde ekonomik sıkıntı içinde olan ülkelere 500 milyar avro yardım dağıtma teklifinde bulundu. Almanya ile Fransa’nın ortak girişimi Avrupa Komisyonu’nun 750 milyar avroluk yardım planına dönüşürken tarihi kurtarma planı temmuz ayında Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde görüşülecek.

İsveç, Danimarka, Avusturya ve Hollanda bazı ülkelerin bu durumu suistimal ettiğini belirterek ortak borçlanma planına şimdilik karşı çıkıyor. Almanya planını uygulamak için bu ülkeleri ikna etmeye çalışacak.

Merkel Çin ve ABD ile gergin ilişkileri, İngiltere ile geleceğe yönelik ticari ilişkileri ve iklim krizi ile mücadele sürecini de yönetmeye çalışacak.

ANKARA’YI ZORLU DÖNEM BEKLİYOR

Almanya’nın AB dönem başkanlığında, Türkiye’nin taraf olduğu bazı bölgesel sorunlarda AB’nin daha aktif bir şekilde süreçlere katılmasının Türkiye-AB stratejik ilişkilerinin seyrini etkilemesi bekleniyor. Berlin, Ankara’nın birliğe tam üyeliğine karşı çıkarken, imtiyazlı ortaklık öneriyor. Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakere sürecindeki fasıllara ilişkin bu dönemde bir gelişme beklentisi yok.

Almanya 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını devralmamıştı.

SİLAH GÖNDERENLER AÇIKLANSIN

Devir teslim öncesinde konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya’da silah ambargosunu ihlal eden ülkelere daha fazla baskı yapılması çağrısında bulundu, ambargoyu delen ülkelerin isimlerinin açıklanması gerektiğini söyledi. “Kamuoyunda bu ülkelerin isimlerini vermekten sürekli kaçınamayız. AB’de bunu yapma isteği giderek artıyor” diye konuşan Mass, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, AB’nin şimdiye kadar Libya’ya silah gönderen ülkeleri eleştirdiğine, ancak isim vermediğine işaret ederek “Bunun yakında olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Silah ambargosunun delinmesine ilişkin bilgiler şu anda kadar sadece BM tarafından açıklanmıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emilrlikleri ve Rusya’yı silah sevkiyatı yapan ülkeler olarak sıralamıştı.
Libya krizinde arabuluculuk üstlenen Almanya’nın girişimiyle ocak ayında Berlin’de Türkiye’nin de katılımıyla bir uluslararası zirve düzenlenmişti. Öte yandan Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, AB’nin Libya’daki savaşta gerekirse silah gücüyle sözünü dinletmesi gerektiğini söyledi.