Soruşturma aşamasında yeterli delil toplanmadı

HABER MERKEZİ

Ankara’da geçen yıl intihar eden 18 yaşındaki Edanur Kaplan’ın ölümünden önce cinsel saldırıya maruz bırakıldığı iddiasıyla görülen dava ertelendi. İki sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Av. Çisem Demirkal Sakallı, soruşturma aşamasındaki özensizliğe dikkat çekti.


Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu sanıklar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun 18’er yıl hapis istemiyle yargılandıkları davanın ikinci duruşması dün görüldü. Duruşmada Adli Tıp Kurumu’ndan talep edilen uzman görüşünün geçen ay dosyaya eklendiği öğrenildi. Buna göre uzmanlar, soruşturma evresinde alkol ve kan testleri yapılmadığı için raporda da buna ilişkin bir değerlendirme yapamayacaklarını kaydetti.

Mahkeme heyeti, iki sanığın tutukluluğunun devamına, Edanur Kaplan’ın kullandığı telefonun bilirkişiye gönderilmesine, eksik evrakın tamamlanmasına karar verdi. Duruşma, 1 Mart’a ertelendi.

Davayı Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatları izledi. Derneğin avukatlarından Sakallı, soruşturma aşamasında gerekli özenin gösterilmediğine, yeterli delil toplanmadığına dikkat çekti. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen görüşü değerlendiren Sakallı, şunları söyledi: “Maalesef birçok dosyada olduğu gibi bu dosyada da deliller yeterince toplanamadı. Bu nedenle rapor sağlıklı ve gerçeğe uygun olarak düzenlenemiyor. Bu rapora rağmen hâkim, dosyada eksikler olduğunu, incelemenin tamamlanmadığını belirtti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bu önemliydi.”

***

NE OLMUŞTU?

Edanur Kaplan, 7 Ağustos 2021’de Çankaya ilçesindeki bir evin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Genç kadının bir hafta önce kendisine cinsel saldırıda bulundukları iddiasıyla Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’ndan şikâyetçi olduğu ortaya çıktı. Çok alkollü ve baygın olduğu için saldırıya karşı koyamadığını anlatan Kaplan’ın ölümünün ardından iki şahıs ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı.