Google Play Store
App Store

Karayolları Genel Müdürü Uraloğlu, deprem bölgesinde zarar gören tüm yolların açılmasının dört gün sürdüğünü belirtti. Uraloğlu, depremde hasar gören yolları yapan firmalarla ilgili de bir soruşturma başlatılmadığını söyledi.

Soruşturma dahi açmadılar
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

Depremlerin ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu dün toplandı. Toplantıda konuşan Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, depremde zarar gören yol, köprü ve tüneller hakkında bilgi verdi. Ulaşım sorunları hakkında konuşan Uraloğlu, “Deprem bölgesindeki yol ağımız 9 bin 176 kilometre ve bunun 184 kilometresi depremden etkilendi. 711 kilometre tünelin 66 kilometresi bu bölgede ve 17,3 kilometrelik bir bölümü depremden etkilendi. Köprülerin de 5,1 kilometrelik kesimi depremden etkilendi” dedi. Ulaşım aksamalarını günlerce çözemediklerini de itiraf eden Uraloğlu, 6 Şubat’ta kapanan yolların tamamının ancak 10 Şubat’ta açılabildiğini söyledi.

Yıkımın ardından gerçekleştirilen onarım çalışmaları hakkında da Uraloğlu, yeniden inşa sürecinde ihaleler gerçekleştirileceğini bildirerek, “Deprem bölgesindeki bozulmuş olan yolları tamir ettik ve enkaz kaldırma çalışmalarında bütün firmaları tamamen gönüllülük esasına göre çalıştırdık, hiçbirine bir ödeme yapmadık. Bundan sonra işlemler normal kamu ihale mevzuatına göre normal ihaleler olarak yapılacak” diye konuştu.

FİRMA SORUMLU

Uraloğlu, yıkılan yolları inşa eden firmalar hakkında soruşturma başlatmadıklarını söyledi. Komisyonda, yap-işlet-devret modeliyle yapılan 3,2 milyar avroya inşa ettirilen ancak kar yağışı nedeniyle deprem yardımlarının aksamasına neden olan Ankara-Niğde Otoyolu da gündeme geldi. Uraloğlu, “Aksaklıklardan birinci derece firma sorumlu” dedi. TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Murtazaoğlu da deprem öncesinde binalarına depreme dayanıklılık testi yaptırdıklarını anlatarak, 611 binanın güvensiz çıktığını aktardı. Depremde hasar gören demiryolu hatları hakkında da Murtazaoğlu, bin 215 kilometrelik hattın depremden etkilendiğini bildirdi. Hasar gören Hatay Havalimanı da komisyon gündeminde yer aldı. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Hüseyin Keskin, proje aşamasında Hava Kuvvetleri, bilirkişi ve mahkemenin ‘yapılamaz’ dediği, daha önce iki kez de su basan havalimanının durumunu anlattı. Keskin, “Havalimanımızdaki üst yapı tesisleri, pist, apron, taksi yolları, çevre güvenlik yollarının hasar gördüğü tespit edilmiştir. Güçlendirme çalışmaları başlayacaktır” dedi.

***

‘Şanslı bir deprem’ dedi

Türk Telekom Kurumsal Risk ve İş Sürekliliği Başkanı Ali Gürsoy, deprem sonrası çöken iletişim altyapısıyla ilgili “Deprem İstanbul, Ankara’da olsa bizim veri merkezlerimiz de zarar görebilirdi. Onun için gayet şanslı bir deprem demek isterim” dedi. Gürsoy, deprem nedeniyle Türk Telekom’un deprem bölgesinde 4 binasının yıkıldığını, 31’inin ağır hasarlı olduğunu anlattı. Gürsoy deprem sonucunda baz istasyonlarının 90 tanesi ağır hasarlı hale geldiğini ve 75’inin ise yıkıldığını söyledi. Deprem sonrasında elektriklerin kesik olduğunu anımsatan Gürsoy, jeneratörlerin skandal hatalar yüzünden çalışmadığını anlattı.