Mardin'de kamyon şoförü Ahmet Kaymaz'la 12 yaşındaki oğlu Uğur'un evlerinin önünde katledilmesinin ardından benzer bir olay da Hakkari Şemdinli'de yaşanmıştı. Çobanlık yapan Fevzi Can isimli genç (18) jandarma tarafından açılan ateşle öldürülmüştü.

İrfan SELVİ - Şemdinli

 

Mardin'de kamyon şoförü Ahmet Kaymaz'la 12 yaşındaki oğlu Uğur'un evlerinin önünde katledilmesinin ardından benzer bir olay da Hakkari Şemdinli'de yaşanmıştı. Çobanlık yapan Fevzi Can isimli genç (18) jandarma tarafından açılan ateşle öldürülmüştü. Can'ın hayvan kaçakçısı olduğunu öne sürüp dur ihtarına uymadığı için vurulduğu savunulurken Birgün olayı 'Mardin'de öğrenci Uğur, Şemdinli'de Çoban Fevzi' manşetiyle kamuoyuna duyurdu. Konuya ilişkin olay yerinde inceleme yapmak isteyen Şemdinli Cumhuriyet Savcısına askerlerin "Orada operasyon var, hava da uygun değil' diyerek izin vermemesi de yine Birgün tarafından 'Çoban Can kim vurduya gidiyor" başlığıyla haberleştirildi.

Önce Mardin, sonra Şemdinli

Kamuoyunun Kaymaz infazıyla birlikte bu cinayetin de hesabının sorulmasını istemesi üzerine TBMM'de olaya el koydu. Oluşturulan heyetler bölgede inceleme yaparken öncülüğünü İHD'nin yaptığı sivil toplum örgütleri sorumluların bulunması için suç duyurularında bulunmaya başladı. Bu sahiplenme sonucu önceki gece Özel Harekattan sorumlu Mardin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez ve 3 özel harekatçı polis açığa alındı. Bu gelişmeden kısa süre sonra Şemdinli'de de benzer bir gelişme yaşandı.

Öldürülen Fevzi Can'ın ailesinin Şemdinli Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı şikayetin ardından savcılık olayın meydana geldiği bölgede inceleme başlattı. Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz de olayla ilgili Şemdinli İlçe Kaymakamı Cihat Feslihan, Belediye Başkanı Hurşit Tekin, Cumhuriyet Savcılığı ve Jandarma'dan bilgi aldı.Yürütülen soruşturma kapsamında, Ortaklar Köyü Jandarma Karakolu'nda görevli Astsubay Hakan Şener tutuklanarak Van Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Öte yandan İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) 4 kişilik bir grubun Örencik Mezrası'nda inceleme yaparak, hazırladığı raporunda kısa süre içinde kamuoyuna açıklanacağı bildirildi. Çeşitli siyasi parti temsilcileri ve STÖ'ler polislerin açığa alınması, astsubayın ise tutuklanmasının olumlu ancak yetersiz gelişmeler olduğunu, özellikle Mardin Valisi Temel Koçaklar'ın istifa etmesi gerektiğini savundular.

 

HATAY,MERSİN,Ş.URFA,ŞIRNAK VE MARDİN'DE PROTESTO GÖSTERİLERİ SÜRDÜ

"BİR KAÇ POLİS SUÇLANARAK İNFAZLAR KAPATILAMAZ"

Mihriban AMANOĞLU-Serpil KORKMAZ-Dündar SANSÜR

 

Kızıltepe'de kamyon şoförü Ahmet Kaymaz ile 11 yaşındaki oğlu Uğur'un, Şemdinli'de de Fevzi Can isimli çobanın öldürülmesi Hatay, Mersin, Ş.Urfa ve Şırnak'ta protesto edildi. Eylemlerde bir kaç güvenlik görevlisinin suçlanmasıyla infazların üstünün kapatılamayacağı savunuldu. Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel Kızıltepe'de ilk olarak Belediye Başkanı Cihan Sincar'ı ziyaret etti. Tüzel daha sonra Kaymaz ailesinin taziye çadırına giderek başsağlığı diledi.

DEHAP Şanlıurfa İl Başkanlığı Karakoyun İşmerkezi'nde basın açıklaması yaptı. Grup adına yapılan açıklamada Kızıltepe ve Şemdinli'deki infazlar kınanarak sorumluların yargı önüne çıkarılması istenildi.

KESK Mersin Şubeler Platformu bileşenleri ve Hatay Demokrasi Platformu da bu infazların toplumda barış umutlarına darbe vurduğunu savundular.

DEHAP Şırnak İl Örgütü de Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Ellerinde "Çocuklara kurşun değil kalem verilsin" ve "Şiddete karşı sessiz kalmayalım" dövizleri bulunan grup tüm sorumluların yargılanmasını istedi.