Sosyal demokratlardan seçim zaferi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Makedonya'da yapılan erken genel seçimde sosyal demokrat ittifak zafer elde etti. Ülkedeki Sol Parti (Levica), oyların yüzde 3,96'sını alarak oylarını artırdı.

Ülkede pandemi nedeniyle üç güne yayılarak yapılan erken seçimde resmi olmayan sonuçlar açıklandı. Buna göre, sosyal demokrat ittifakın lideri başbakan Zoran Zaev liderliğindeki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), 'Yapabiliriz' sloganıyla girdiği seçimde, ittifak oylarının yüzde 36,13'ünü aldı.

Muhalefette yer alan İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) ise oyların yüzde 34,65'ini elde etti.

Ülkedeki en büyük Arnavut partisi konumundaki Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) oyların yüzde 11,57'sini, 'Arnavutlar için İttifak' ve 'Alternativa' partileri arasındaki ittifak ise oyların yüzde 8,79'sini aldı. Ülkede, Sol Parti (Levica) ise yüzde 3,96 oy oranı alarak oylarını artırdı. Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) ise oyların yüzde 1,48'ini aldı.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Makedonya’da en son Aralık 2016 tarihinde yapılan genel seçimlerde VMRO-DPMNE koalisyonu, 120 sandalyelik parlamentoda 51 milletvekiliyle birinci parti olmasına rağmen, hükümet kurabilmek için gerekli olan sayıya ulaşamamıştı. 49 milletvekili çıkarabilen SDSM koalisyonu, BDİ ile ittifak yaparak bazı Arnavut partilerinin dışarıdan desteğini almak suretiyle hükümeti kurmuştu.