Google Play Store
App Store
Sosyal devleti unutanları, esnaf unutmayacak

Ekonomi Servisi​

Salgın önlemleri kapsamında restoranlar ve kafeler kasım ayından bu yana kapalı. Bu süreçte gelirsiz kalan binlerce esnaf ise artık dayanacak gücünün kalmadığını belirterek iktidardan destek talebinde bulunuyor. İstanbul Esenyurt’ta bir araya gelen esnaf, “Ayakta kalmak istiyoruz” dedi.

Yapılan açıklamada salgının kontrol altına alma konusunda adaletli davranılmadığını belirtilerek “Binlerce kişinin toplu halde çalıştığı fabrikalar, yerleri faaliyetine devam ediyor. Büyük sermayedarların kredi ve vergi borçları silinir ya da ertelenirken esnafa ise vergi yükü bindiriliyor” denildi.

Açıklamada şunlara dikkat çekildi:


“Kapalı olduğu dönemlerde bile işletmelerimizden kira, stopaj, SSK primi, Bağ-Kur, damga vergisi, kurumlar vergisi ile geçici, eğlence, işgaliye, katı atık, temizlik emlak, tabela-reklam vergileri ve faturalardan alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor. Küçük, büyük bütün esnafa yönelik bu uygulamalar adaletsizdir, bunu kabul etmiyoruz. Hükümet biz esnafa herhangi bir destek vermediği gibi bizden aldığı vergilerden de vazgeçmiyor.”

2,5 milyon kişi çözüm bekliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da koronavirüs tedbirleri nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan restoran, lokanta, kahvehaneci esnaflarla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda mart ayından bu yana kepenk kapatan esnafın işsiz ve gelirsiz bırakıldığını ifade eden CHP’li Ağbaba, iktidar tarafından yapılan yardımların göstermelik olduğunu belirtti.

CHP’li Ağbaba’nın toplantısında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye’de 200 bin civarında restoran, lokanta ve kafeterya işletmesi, 2 bin 716 bar, 2 bin 16 birahane işletmesi, 8 bin 870 müzikli ve eğlenceli lokanta, 6 bin 21 dernek lokali, 130 bin civarında kahve, kıraathane ve çay ocağı işletmesi ile sayıları 350 bini bulan iş yeri ve çalışanlarıyla 2,5 milyonu bulan sayıda insan açlığa, işsizliğe ve gelirsizliğe terk edildi. Tüm dünyada aşılama çalışmalarının ilerlemesiyle ‘normalleşme süreçleri’ tartışılırken, Türkiye’de ne doğru dürüst bir aşılama, ne doğru dürüst bir salgın politikası uygulandı.”

Esnafa hacizler durdurulsun. Stopaj kaldırılsın. Esnafın birikmiş vergi borçları ve SGK borçları faizsiz dondurulsun ve bir yıl ertelensin. Esnafa sadece %50 ve fazlası ciro kaybına %3 destekleme değil, kademeli gelir kaybına göre destek verilsin. Halen kapalı olan restoran, kafe, bar, meyhane, kahvehane, internet kafe ve nargile kafeler salgın tedbirleri alınarak açılsın. Devlet bankalarının pos cihazlarından komisyon alınmasın. Esnafın dükkânında kullandığı doğalgaz, elektrik ve su bedellerinde indirim yapılsın. Esnafın kendine ya da işyeri üzerine kayıtlı araçlarının akaryakıt bedelleri üzerinden ÖTV alınmasın. Esnaf, sosyal devleti unutanları, esnafa borç verip icraya yollayanları sandıkta unutmayacak.”